Fietsen in Duitsland

Posted door

Een grote hobby van mij is fietsen en als ik dan mag kiezen dan graag in een bergachtige omgeving! Ik ben dan ook regelmatig in het Sauerland, Eiffel en Zwarte Woud geweest. Om in het Sauerland en Zwarte Woud te fietsen is een goede conditie en enige fietservaring wel vereist aangezien je hier op een dagje veel hoogtemeters maakt en er weinig vlakke wegen te bekennen zijn. Maar in de Eiffel kunnen ook de minder geoefende fietsers goed terecht. Langs de oevers van de Moezel is het heerlijk fietsen en zijn er tal van prachtige Moezelstadjes waar je terecht kunt voor een pauze met een wijntje of heerlijke Duitse maaltijd. Maar wat ook heel leuk is en minder bekend zijn de (redelijk) vlakke fietsroutes over oude treintrajecten. Deze fietsroutes lopen langs of over voormalige spoorwegen tussen de prachtige groene heuvels. Deze routes staan duidelijk aangegeven d.m.v. fietsbordjes.

In het Zwarte Woud zijn de heuvels wat hoger dan in de Eiffel. Wat ons heel erg op is gevallen is dat de automobilisten hier ontzettend goed en veel rekening houden met fietsers. Ze halen pas in als er echt geen tegenliggers zijn en rijden in een brede boog om te fietsers heen zodat je niet bang hoeft te zijn in de berm te belanden. De wegen zijn overal goed evenals de bewegwijzering. De hogere bergen zorgen natuurlijk ook voor prachtige uitzichten onderweg. Het Zwarte Woud vond ik dan ook een prachtige bestemming!

Het Sauerland is bij vele bekend van de plaatsen Winterberg en Willingen. Deze plaatsen zijn zowel in de zomer als in de winter gezellig om te bezoeken met tal van actieve mogelijkheden. Fietsen het in Sauerland is heerlijk! Er zijn tal van mooie beklimmingen met prachtige uitzichten onderweg en onderweg is er altijd wel weer een gezellig Duits plaatsje te vinden voor glaasje bier en/of een heerlijke maaltijd.

Kortom Duitsland is een prachtige bestemming voor een actieve fietsvakantie. Misschien nog een leuke toevoeging dat zowel in het Sauerland, de Eiffel

als in het Zwarte Woud mooie rondes te fietsen zijn. Je hoeft dus niet heen en terug dezelfde weg te rijden zoals dat in b.v. Oostenrijk waar beklimmingen vaak eindigen niet met andere routes te combineren zijn.