Bergen, baaien & cultureel erfgoed.

Posted door

Kroatië is een land wat niet voor iedereen bekend is en waar de meeste reizigers in het mooie en afwisselende Istrië blijven hangen. Maar wat een pracht en praal heeft dit land nog meer te bieden!
De regio noord & midden Dalmatië, Dubrovnik, Nationaal Park Plitvicemeren… Het land staat bol van de bezienswaardigheden. Van cultuursteden, bergen, baaien, meren, indrukwekkende nationale parken tot schitterende eilanden. Het is er echt allemaal.

Steden ontdekken
Wij zijn onze reis gestart met een nachtje in Zagreb. De hoofdstad van Kroatië met ontzettend veel musea, kathedralen, leuke winkels en unieke eettentjes. Wij hebben hier maar 1 nachtje gepland omdat we gewoonweg tijdgebrek hebben. Maar achteraf hadden we er graag wat langer gebleven. De stad beschik over heel goed openbaar vervoer en je kan je hier prima een paar dagen vermaken om de beneden- en bovenstad te ontdekken. Wij dineren aan het bekende, drukke en gezellige Ban Jelacic plein om zoveel mogelijk sfeer in ons op te nemen.

Vervolgens rijden wij helemaal naar het zuidelijkste puntje van Kroatië om Dubrovnik te ontdekken. Een bijzondere, ommuurde stad met een heel fijne sfeer. Af en toe wordt het, relatief kleine, centrum overspoeld door cruisegasten, maar tijdens de overige momenten is het er gezellige druk. In de 2 dagen die wij hier verblijven dompelen we ons onder is de geschiedenis, prachtige uitzichten en leuke winkels. Met de kabelbaan gaan we naar het letterlijk en figuurlijke hoogtepunt van deze stad, de berg Srdj. Het uitzicht is adembenemend en het kleine museum over de oorlog en bombardementen in 1991.
Ook de stadswandeling over de stadsmuren mag je eigenlijk niet overslaan. Wat een unieke ervaring. En natuurlijk bezoeken we het aquarium, de vele winkels en genieten we van de lokale specialiteiten.

Dalmatië
Als we deze bijzondere stad achter ons laten strijken we neer in Vodice om de komende 1,5 week Dalmatië te ontdekken. En het is een prachtige regio. Eilanden voor de kust en idyllische baaitjes. Rotsklimmen en wandelen in Packlenica NP. Varen, zwemmen en wandelen in Krka NP. Cultuur opsnuiven in Zadar, Split en Trogir. Het is teveel om op te noemen en allemaal echt even uniek. De diversiteit van deze regio heeft zeker voor iedereen iets te bieden en natuurlijk is er ook alle tijd om even te relaxen aan de kust. Daarnaast zijn er ook nog mogelijkheden om te snorkelen, boottochten door Kornati NP te maken of een aantal dagen op Hvar te verblijven.

Plitvicemeren
En tegen het eind van de reis maken wij nog een laatste, net zo indrukwekkende, stop voor we nog een paar dagen gaan relaxen in Istrië. Waar overigens ook heel veel te zien en doen is, lees hiervoor de tips van mijn collega Karin. Ik sluit dit verslag af met Nationaal Park Plitvicemeren. En wat een afsluiter is het zeg! De meren zijn zo ontzettend blauw dat ik geen idee heb hoe is dat moet uitleggen. En de watervallen zijn minstens zo indrukwekkend. Bij binnenkomst in het park kan je kiezen uit diverse routes. Het zijn wandelingen van een halve of hele dag. Maar ook combinaties tussen wandelen en een stukje per boot. Ook in dit park zou je je makkelijk een paar dagen kunnen vermaken zonder dezelfde route te bewandelen.

Eigenlijk is het onmogelijk om in een kort verhaal alle mogelijkheden voor een bezoek aan Kroatië uit te leggen. Zo’n uniek land, vraagt om een unieke reis voor iedereen. Wij kunnen u zeker adviseren.