Bijzonder Chios

Posted door

CHIOS

Het noorden van Chios hebben wij alleen vanuit het vliegtuig gezien. Dit gedeelte is bergachtig en kaal. Het omgeving van Chios Stad is groen en word ook wel de tuin van Chios genoemd. In deze omgeving staan nog veel oude landhuizen waardoor het er anders uitziet als andere Griekse eilanden. In het zuiden van eiland kom je veel Mastiekbomen tegen. Van de hars die ze hieruit opvangen worden o.a. medicijnen, kauwgum en cosmetica gemaakt. Het zuiden van het eiland is afwisselend, de ene keer heel groen, de andere keer wat kaler. De stadjes Pirgi en Mesta zijn vooral de moeite waard om te bezoeken. Deze liggen in het zuiden van Chios. Pirgi is een stadje waar alle huisjes en kerkjes versierd zijn met zwart, witte geometrische figuren. Mesta is een middeleeuws stadje wat een compleet doolhof is. Bij binnenkomst hangt een plattegrond waarop te zien is dat er maar enkele in- en uitgangen zijn. Verder vind je in het zuiden verschillende baaitjes met kiezelstranden. Dit zijn veelal strandjes die rustig zijn en waar geen ligbedden te huur zijn.

Chios Stad

Chios Stad is een grote drukke stad waar o.a. de schepen uit Lesbos, Athene en andere havens aankomen. Langs de gehele havenkade zijn trendy bars te vinden die allen een terras hebben. In de straten achter de havenkade vind je vooral de winkels terug. In Chios Stad zie je dat het eiland niet van het toerisme hoeft te leven. De winkels in de stad zijn maar twee dagen in de week ’s-Middags open. De rest van de week sluit alles aan het einde van de ochtend al. Chios Stad vond ik persoonlijk leuk om een keer langs de haven te lopen maar te groot om te verblijven. Het hotel waar wij verbleven was dan ook een zakelijk stadshotel.

Karfas

Dit is de “grootste badplaats” van het eiland. Karfas ligt een paar kilometer ten zuiden van Chios stad en de luchthaven. Het is een kleine plaats met ongeveer 10 restaurantjes en wat kleine toeristenwinkeltjes. De plaats is tegen een heuvel gebouwd waardoor de meeste accommodaties te bereiken zijn via hellende weggetjes. Karfas heeft een mooi zandstrand waar o.a. ligbedden en parasols te huur zijn. Deze plaats is vooral geschikt voor mensen die een mooi strand belangrijk vinden. Het is een rustige plaats die in juli en augustus wel veel bezocht word.

Agia Ermioni

Dit kleine plaatsje ligt iets ten zuiden van Karfas. We hebben het centrum zelf niet gezien maar volgens de hostess is er niet echt een centrum aanwezig. Volgens de toeristiek is het een klein vissersdorpje met enkele kleine tavernes en winkeltjes.

Agia Fotini

Dit kleine plaatsje is alleen bereikbaar via een hellende weg door de bergen. Agia Fotini is een badplaats die vooral bij de Grieken zelf erg populair is. Voor de plaats ligt een smal wit kiezelstrand met daarachter een natuurstenen “boulevard”. Aan het begin van de boulevard liggen slechts drie kleine tavernes. Aan het uiteinde van de “boulevard” ligt een klein haventje.