Combinatie van cultuur en natuur in Tsjechie

Posted door

We rijden met de auto naar Tsjechië. Het is een lange rit van zo’n 9 uur maar wat een verschil is t.o.v. de snelwegen naar Zuid Europa is dat het de snelwegen die wij hier over moesten redelijk rustig waren, geen files, geen opstoppingen. Dus onze rit verliep vlot en soepel.

We hebben eerst een aantal dagen overnacht op een camping net buiten Praag. Op een paar minuutjes lopen van de camping lag een treinstation met een directe treinverbinding naar de hoofdstad van Tsjechië. De auto konden we op de camping laten staan, geen stress in het drukke stadsverkeer om een parkeerplaats te zoeken en voor of na het bezoek aan de stad de mogelijkheid om een frisse duik in het zwembad op de camping te nemen, een ideale stedentrip voor gezinnen dus!

Praag is een prachtige stad, gelegen aan de rivier de Moldau, met veel smalle straatjes met verborgen terrasjes, grote pleinen met prachtige gebouwen, gewoon heerlijk om rond te struinen en maar te zien waar je uitkomt. Lopend is het stadscentrum prima te bezichtigen maar voor wie de afstanden liever met een tram overbrugt is er een uitgebreid netwerk met trams die je overal brengen. In dat geval is het ideaal om een dagkaart aan te schaffen zodat je hier onbeperkt gebruik van kunt maken. Een leuke tip is een bezoek aan de Petrin Heuvel aan de Westoever van de Moldau. Je kunt hier omhoog wandelen of het treintje nemen (gratis met openbaar vervoerspass). Boven op de heuvel staat een replica van de eifeltoren waar je tegen een kleine betaling in kunt. Vanuit deze toren heb je een prachtig uitzicht over de stad!

Na drie dagen Praag zijn we verder gereden naar het Reuzengebergte. We verbleven in een huisje niet ver van Spinleruv Mlyn. Dit is een stadje wat vooral in de winter populair is bij wintersporters. Het heeft een gezellig centrum met winkels en diverse restaurants en is prachtig gelegen. Het Reuzengebergte is een mooie bergachtige omgeving waar je vooral op actief gebied heerlijk bezig kunt zijn. Natuurlijk is wandelen en fietsen hier mogelijk maar ook zijn er diverse klimparken, rodelbaan en kun je Zip-linen over een ravijn. Het leuke van Tsjechië is dat deze activiteiten (i.v.m. andere bestemmingen) betaalbaar zijn! Ook het uit eten gaan is betaalbaar en lekker. Om hier een idee van te geven, wij betaalde met 2 volwassenen en 3 kinderen gemiddeld 45-50 euro inclusief drinken.

Tjsechie is dus een ideale bestemming ook als je minder te besteden hebt. Je kunt er lekker uit eten voor niet al te veel geld en ook activiteiten zijn betaalbaar. Een combinatie van het culturele Praag met de natuur in het Reuzengebergte vond ik erg leuk!