Discover Vancouver Island

Posted door

Maak je een reis door West Canada, dan mag een bezoek aan Vancouver Island absoluut niet ontbreken. Vancouver Island is een stukje West Canada maar dan in het klein in het klein. Een eiland met prachtige natuur, wilde dieren en leuke stadjes. Er staat ons een dikke week vol avontuurlijke en bijzondere activiteiten te wachten.

Vanuit Horseshoe Bay (vlakbij Vancouver) nemen we de ferry naar Nanaimo op Vancouver Island. Onze eerste bestemming in Campbell River. Hier hebben we meerdere excursies gepland dus we verblijven 4 nachten in dit kleine plaatsje aan de oostkust van het eiland.

Onze eerste activiteit is de Grizzly Bear Expedition. We melden ons in de haven van Campbell River bij de organisatie waar we de excursie hebben geboekt. De lucht is strakblauw en de zon schijnt. Het belooft een mooie dag te worden. We zijn met een klein groepje van 6 op een zodiac voor 12 personen dus we hebben allemaal de ruimte. Na een korte briefing wordt iedereen voorzien van een survivalsuit, en evt. een muts en skibril. Ook met mooi weer is het koud op de zodiac dus is dit geen overbodige luxe. De grizzly expeditie vindt plaats op de Toba Inlet, op ruim 2 uur varen vanuit Campbell River. Onderweg hebben we al veel wildlife gezien zoals een groep orca’s, bultrugwalvissen, zeehonden en een zeearend. De inlet wordt beheerd door de Klahoose First Nation, hun gids staat ons al op te wachten aan de steiger. Met een busje rijden we naar verschillende platforms met zicht op plekken waar vaak grizzly beren komen. We hebben even geduld nodig maar bij het laatste platform verschijnt ineens een grizzly, die op zijn gemak over het stenen strand naar de rivier loopt op zoek naar zalm. Vanuit het platform kunnen we hem goed volgen en zien we precies wat hij doet. Heel spannend omdat we best dichtbij zijn. Het lijkt alsof de grizzly totaal niet in de gaten heeft dat hij door ons wordt bekeken maar dat schijnt volgens de gids toch niet zo te zijn. Een grizzly kan voedsel op kilometers afstand ruiken, je mag dan ook geen eten meenemen op de excursie. Op de terugweg naar de haven van Campbell River leggen we de boot nog regelmatig stil wanneer we walvissen of orka’s zien.

De volgende dag hebben we gereserveerd voor de Historic Mail Flight. Met piloot Win en nog 2 andere stellen gaan we de post rondbrengen per watervliegtuig. Vandaag wederom een strakblauwe lucht en veel zon. Het gebied tussen Vancouver Island en het vasteland bestaat uit vele eilandjes en inlets die alleen per boot of watervliegtuig te bereiken zijn. We vliegen met een oude Havilland Beaver. Het is een hele bijzondere ervaring om met een 1 motorig watervliegtuig op te stijgen en op het water te landen, dat gaat verrassend soepel. We bezoeken 3 eilandjes en op elk eilandje hebben we even tijd om uit te stappen en rond te lopen. Vanuit de lucht heb je prachtig zicht op de afgelegen eilandjes, strandjes, bossen en verschillende zeestromingen. Wat een mooie manier om dit gebied te ontdekken!

De laatste dag gaan we wederom naar de haven, dit keer voor de whalewatch tour per zodiac. Inmiddels is de procedure met de survivalsuits etc ons bekend en gaan we het water op. Ook vandaag hebben we weer stralend weer waardoor we alles goed kunnen zien. We zien een grote groep van ca. 50 dolfijnen die langere tijd in dezelfde baai heen en weer zwemmen. Geen orka’s vandaag maar wel zeeleeuwen en vele bultrug walvissen. Vanaf de zodiacs heb je goed zicht rondom, en de gids probeert de boot altijd zo te positioneren dat je goed kunt filmen & fotograferen. Weer een topdag op het water doorgebracht met stralend weer.

De volgende dag rijden we naar de westkust van Vancouver Island. We maken een stop bij Cathedral Grove, een bos met reusachtig hoge douglassparren van 800 jaar oud. De grootste boom is 75 meter lang en bijna 3 meter in doorsnede. Via paden loop je hier door het sprookjesachtige bos.

De komende dagen verblijven we in Tofino. Een surfplaatsje wat veel door jongeren en backpackers bezocht wordt met gezellige restaurantjes en wat terrasjes. Rondom Tofino liggen meerdere surfstranden. Ook in deze plaats zijn mogelijkheden om walvis- en berentours te doen.  Wandelen kan hier door het regenwoud van het Pacific Rim National Park of van het ene naar het andere strand tussen Ucluelet en Tofino.

Onze laatste bestemming op Vancouver Island is Victoria, de hoofdstad van British Columbia. Victoria is enerzijds een historische stad met Engelse uitstraling, maar ook een hippe stad met kleurrijke wijken. Er is veel gezelligheid rondom de haven in het centrum. We bezoeken de parlementsgebouwen en lopen door de mooie straten en parken van de stad. Sla zeker Chinatown niet over. Heel kleurrijk met de Chinese gebouwen, het kleine winkelstraatje Fan Tan Alley en vele prachtige muurschilderingen. Vanuit de haven in het centrum kun je met een watertaxi naar Fisherman’s Warf, een kleine haven met felgekleurde woonboten, winkeltjes en eettentjes. Leuk om hier even rond te struinen.

Vanuit Victoria rijden we in een uurtje naar Swartz Bay. Hier nemen we de ferry naar Tsawassen op het vaste land. We brengen onze laatste dagen door in Vancouver en daar eindigt deze geweldige reis.

Tijdens deze reis hebben wij niet alleen Vancouver Island bezocht. Onze roadtrip start in Calgary. Vanuit daar zijn we door de parken Banff, Jasper en Wells Gray naar Whistler gereden. Ik kan u in een persoonlijk gesprek meer vertellen over dit deel van onze reis en u kunt het verslag van collega Kitty bekijken op deze website.