Kia Ora Nieuw Zeeland

Posted door

De meest bijzondere en indrukwekkende reis die ik tot nu toe heb gemaakt is toch wel naar Nieuw Zeeland. Ruim 3 weken met een huurauto op roadtrip over het noorder- en het zuidereiland. Wat een ervaring!

Na een vlucht van ca. 26 uur met overstap in Singapore zijn we er dan eindelijk: Nieuw Zeeland. Eerst een dagje bijkomen in Auckland en dan de auto ophalen om aan ons avontuur te beginnen.

Onze eerste bestemming is Paihia in The Bay of Islands waar we o.a. de Coastal Walkway hebben gewandeld. Vanuit Paihia wandel je via Opua en Okiato naar Russel en dan met een pontje terug naar Paihia. Onderweg hebben we de mooiste vergezichten op de blauwe zee, diverse eilandjes en de groene natuur. Tip: Omata Estate Vineyard, voor een heerlijke lunch en wijnproeverij met weergaloos uitzicht op wijngaard en de baai.

Via het schiereiland Coromandel met Cathedral Cove en Hotwater Beach (hier graaf je bij eb je eigen warm water poel op het strand) komen we in Wai o Tapu. Dit is het geotermische gebied bij Rotorua. Een interessante wandeling voert langs diverse gekleurde bronnen en bassins met pruttelende modderpoelen en zwavelbaden. Bijzonder is het felgroene Devils Bath en de Champagne Pool.

We vervolgen onze route naar Wellington. Daar leveren we de auto in en gaan aan boord van de Interislander ferry. Na 3 uur varen komen we aan in Picton op het Zuidereiland. Daar staat onze andere huurauto alweer voor ons klaar. Eén van de mooiste autoroutes is de Queens Charlotte Drive, deze loopt van Picton naar Nelson en heeft waanzinnig mooie uitkijkpunten.

Mijn absolute favoriet van Nieuw Zeeland is het Abel Tasman Nationaal Park. Je kunt hier niet met de auto het park in dus alles gaat per boot. We hebben in Marahau een watertaxi genomen naar Bark Bay, de boottocht alleen is al zeer de moeite waard. Prachtige kustlijnen, tropische vegetatie, zeehonden, groenblauwe zee, gouden stranden en intieme baaien. Vanuit Bark Bay lopen we in een halve dag terug naar Anchorage. De route heeft af en toe een flinke klim, je gaat een stukje over een hangbrug, mooie natuur, afgelegen strandjes en mooie vergezichten. Bij laagtij kun je een deel afsnijden over het strand en aan het einde brengt de watertaxi ons weer terug naar Marahau. Ook een mooi gebied om te kajakken of om een meerdaagse hike te doen.

Onze volgende bestemming is Kaikoura. Hier maken we een boottocht op zoek naar walvissen en dolfijnen. Na lang zoeken zien we uiteindelijk één potvis, we hadden op meer gehoopt maar het was toch de moeite waard. Tevens maken we hier een wandeling naar een zeehondenkolonie. Tientallen zeehonden liggen hier te luieren in de zon of ze zwemmen in het water.

We rijden naar de westkant van het zuidereiland voor een andere highlight van deze reis: de helihike.  We hadden geboekt voor de Franz Jozef Gletsjer maar vanwege het mistige weer op de gletsjer wordt er die dag niet gevlogen. We hebben de reservering om kunnen zetten naar de Fox Glacier op volgende dag met stralend weer. Met de helikopter vliegen we naar het begin van de gletsjer. Daar binden we de spikes onder onze schoenen en gaan we met een gids over het ijs wandelen. Onze looproute wordt ter plaatse uit het ijs gehakt. We lopen over trapjes van ijs, door stroompjes water, langs ijsgrotten en spelonken. Echt een hele bijzondere ervaring!

Hoe verder we zuidelijker rijden, hoe mooier de route: De Haastpass, Blue pools, Lake Wanaka en Cardona. Queenstown is onze volgende stop. Dé stad voor sportievelingen en daredevils. Bungeejumpen, jetboattours, raften, ziplinen, alles kan hier. Wij laten dit aan ons voorbijgaan maar genieten van de gezelligheid in de stad en natuurlijk van de prachtige natuur in de omgeving.

Vanuit Te Anau rijden we naar de Milford Sound, waar we een halve dagcruise maken door de fjord. Volgens velen de mooiste boottocht van Nieuw Zeeland. De fjord is 16 km lang en komt uit in de Tasman Zee. We varen tussen de immense rotswanden en vele watervallen, we zien zeehonden luieren op de rotsen terwijl dolfijnen met onze boot meezwemmen. Wat een bijzondere plek.

We verlaten het Fjordland en rijden weer noordelijker richting Mount Cook, de hoogste berg van Nieuw Zeeland. Naar de onwaarschijnlijk blauwe meren Lake Pukaki en Lake Tekapo. De meren komen aan hun felblauwe kleur door het smeltwater uit de bergen, zeer fotogeniek. Tip! We verblijven in de Matuka Lodge in Twizel. Een magische plek met een waanzinnig uitzicht op de besneeuwde toppen van Mount Cook. Vanuit Mount Cook Village zijn er diverse wandelingen mogelijk door dit bijzondere gebied zoals de Hooker Valley Track. Een relatief korte wandeling langs gletsjermeren, valleien en hangbruggen in een sprookjesachtig landschap.

Onze eindbestemming van deze reis is Christchurch. De stad is in 2011 zwaar getroffen door een grote aardbeving. Er zijn 185 mensen omgekomen en het historische centrum was compleet verwoest en zelfs 6 jaar later zijn de gevolgen nog heel duidelijk zichtbaar. De kathedraal (nu inmiddels gerenoveerd) en vele andere historische gebouwen liggen nog in puin en straten liggen open. Een interessant museum om te bezoeken is Quake City, hier wordt het hele verhaal van de aardbeving goed in beeld gebracht. Ook bezoeken we de Re:Start Mall. Na de aardbeving hebben lokale ondernemers hier hun winkels ondergebracht in gekleurde containers.  Je kunt hier gezellig lunchen bij één van de vele foodtrucks. Sinds de wederopbouw is Christchurch een jonge, hippe stad met veel street art en nieuwe koffiebarretjes, boetiekjes en restaurantjes. Op onze laatste avond hebben we een bijzondere culinaire ervaring in het Tramway restaurant. Hier genieten we van een heerlijk diner in een oude tram terwijl deze rondrijdt door het centrum van de stad.