Natuurlijk Griekenland

Posted door

Wat een afwisselende reis heb ik gehad in Griekenland!

Een reis op maat, leuke sfeervolle hotels, een fijne huurauto en een vlucht vanaf Eindhoven maakte mijn reis compleet!

Zo begonnen wij met een vlucht naar Thessaloniki, daar kwamen we aan het begin van de avond aan.  We halen onze huurauto op en op ongeveer een half uurtje vanaf de luchthaven ligt ons hotel, een leuke B&B. Er tegenover ligt een parkeergarage, hoe fijn is dit in een drukke stad!

Thessaloniki is echt een studentenstad, je vindt er de grootste universiteit van Griekenland.

De volgende dag, na een uitgebreid ontbijt met zelfgemaakte jam en Griekse yoghurt, gaan wij op pad met onze huurauto.

We rijden richting het Zuiden, naar het schiereiland Pillion. We rijden tijdens onze reis op veel tolwegen.

In de badplaats Kala Nera hebben wij een kleinschalig hotel geboekt, aan de “boulevard” van Kala Nera. Aan deze straat liggen diverse restaurants en ligt ook het smalle kiezelstrand met de strandbedjes.

We blijven hier 2 nachten en vervelen doen wij ons niet! Pillion is heel groen. Je vindt er veel bergen en kleine strandjes. Er is ook een klein skigebied met 5 skiliften. We maken een dagtocht naar de andere kant van het schiereiland, Damouchari. Via Milies met een mooi dorpsplein en Tsagarada met zijn grote bekende boom bereiken we de oostkust van Pillion. Leuke restaurants en winkeltjes liggen aan een mooie baai waar een stukje van de film Mama Mia is opgenomen.

Op de terugweg naar Kala Nera doen we een drankje aan het water in een andere badplaats Afissos. Deze authentieke badplaats bestaat uit smalle straatjes, een centraal plein en langs de kust diverse restaurants en bars. Met name in de weekenden weten de Grieken uit Volos en omgeving dit dorp wel te vinden. Een dagje uit met overdag zwemmen in de zee en daarna een bezoek aan een van de tavernes is een favoriete bezigheid.

Na een paar nachten Kala Nera gaan we cultuur snuiven en op zoek naar de Meteora kloosters. Deze liggen bij de toeristenplaats Kalambaka waar wij dan ook een paar nachten verblijven.

Het is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Griekenland. Meteora is zeer indrukwekkend met zes kloosters. Meteora heeft in totaal zes “zwevende” kloosters: Grote Meteoor, Varlaam, Agia Nikolaou Anapafsas, Megalo Meteora (Metamorfosis), Roussanou, Agia Triada (Holy Trinity) en Agia Stefanou.

Let op, De zes kloosters van Meteora die je kunt bezoeken zijn niet alle dagen geopend en ook niet allemaal op dezelfde tijdstippen.

Als je een bezoek brengt aan Meteora, dien je je te houden aan  een aantal kledingvoorschriften. Voor de man betekent dit dat je absoluut geen korte broek mag dragen. Voor vrouwen is een broek uit den boze. Daarnaast mag je als vrouw geen mouwloze shirts en geen rok boven de knie aan hebben. Je kunt het beste een rok aandoen die tot bijna op je enkels komt. Mocht je niet voldoen aan de kledingvoorschriften, dan kun je ter plekke een lange broek of een wikkelrok lenen.

Wij vervolgen onze reis richting de westkust van Griekenland, naar Parga. Hierover vertel ik meer in een apart reisverslag. Parga is namelijk ook een fijne badplaats waar je heerlijk van het gastvrije echte Griekenland kunt genieten!

We eindigen onze trip in Zagoria.

Zagoria is een prachtig bergachtig gebied in Epirus. Het ligt zo’n 30 km. ten noorden van de stad Ioannina en bestaat uit 46 dorpen waarvan er 44 bewoond zijn. De huizen zijn in een typische Zagori-bouwstijl, met stenen gebouwd. Zagoria is een populair wandelgebied.

Wanneer je naar Zagoria bent, kun je verblijven in het dorpje Ano Pedina. Ano Pedina is een schilderachtig dorpje op 1000m. hoogte dat goed te bereiken is met de auto, de wegen in het gebied zijn prima. Vanaf Ano Pedina kun je de hele streek uitstekend verkennen; zo kun je de Vikos kloof bekijken, deze kloof is één van de diepste kloven ter wereld. Een zeer goed uitzicht op de kloof heb je vanaf het dorp Vikos. Het uitzicht naar de kloof is indrukwekkend.

Alle huizen in deze streek zijn gebouwd metnatuursteen. De dorpjes lijken soms sprookjesachtig.

Elke dorp heeft een plein met een grote boom in het midden, een hele oude plataan. Aan dit plein liggen enkele tavernes.

Helaas is onze reis ten einde gekomen en leveren wij onze huurauto in op de luchthaven Thessaloniki.

Deze rondreis is een aanrader voor wie houdt van de echte Griekse gastvrijheid en de mooie natuur die Griekenland te bieden heeft!