Mauritius & La Reunion, groene paradijsjes in de blauwe oceaan

Posted door

Toe aan iets bijzonders? Het beste van 2 werelden combineren in één speciale reis? Genieten van prachtig witte stranden, azuurblauwe zee maar ook actief bezig zijn in de natuur en eens iets totaal anders beleven? Denk dan eens aan een combinatiereis van Mauritius en La Reunion.

Wij zijn onze reis gestart op Mauritius. Met de huurauto rijden we in ruim een uur (links rijden!) naar Grand Baie, een gezellige badplaats aan de noordwest kan van het eiland. We verblijven in hotel 20 Degres Sud, een kleinschalig boetiekhotel aan zee.

Natuurlijk is Mauritius HET eiland van de luxe hotels, goede restaurants en mooie hagelwitte bountystranden. Ook wij nemen alle tijd om lekker te eten en te luieren. Vanuit ons hotel fietsen we in een kwartiertje naar Mont Choisy Beach, een mooie baai met rustig strand en gezellige foodtrucks. Hier genieten we heerlijk op een strandbedje met een lekker drankje en hapje.

Maar Mauritius is meer dan mooie stranden en luxe hotels. We gaan er een aantal dagen op uit met de huurauto om het eiland te ontdekken en een aantal wandelingen te maken.

In het zuiden van Mauritius ligt het schiereiland Le Morne. Hier maken we een stevige klim op de berg Le Morne Brabant met een prachtig uitzicht op de blauwe en groene zee. Tegenover de berg ligt een heuse onderwater waterval. Vanuit de lucht is dit het beste te zien. Op de plek waar de heldere turquoise zee samenkomt met de diepere wateren lijkt het alsof er een waterval ontstaat. Het is slechts een optische illusie maar wel heel bijzonder. Op de witte stranden van Le Morne waait een stevige wind waardoor het een goede plek is voor kite surfers. Leuk om hier lekker op het strand te zitten en te kijken hoe de kleurige kites door de branding gaan.

In het nationale park Black River Gorges bezoeken we de Chamarel Waterval en de 7 Coloured Earth. In dit geopark liggen een soort zandduinen in allerlei kleuren. Door vulkanische uitbarstingen is een patroon ontstaan waardoor verschillende lagen aarde elke een eigen kleur hebben.

In het nationaal park maken we ook een wandeling naar de Cascades des Galets, wederom een flinke klim naar hoog gelegen rots vanwaar de waterval hard naar beneden klettert.

De week vliegt voorbij en dan is het alweer tijd om naar het vliegveld te gaan voor de korte vlucht naar La Reunion. We verblijven in het hotel Lux St. Gilles in de badplaats St. Gilles des Bains.

La Reunion is voor veel Nederlanders een relatief onbekende bestemming. Toch is de sfeer heel Europees omdat het een overzees departement van Frankrijk is. Het is een natuurparadijs met vulkanen en bijzondere berglandschappen, een ruige kustlijn maar ook een aantal lagunes met koraalrif aan de westkant van het eiland. Het eiland wordt vooral bezocht door wandelaars en natuurliefhebbers vanwege de bijzondere bergketens en de vulkaan de Piton des Neiges.

Door het instorten van een grote vulkaan zijn op La Reunion 3 keteldalen (Cirques) ontstaan. Cirque de Mafate, Cilaos en Salazie, het is één groot wandelparadijs. Het zijn ruige gebieden en slechts gedeeltelijk per auto te bereiken. Cirque de Mafate is volledig omgeven door bergen en is alleen te voet of per helikopter te bereiken. We hebben de helikoptervlucht 2 Cirques & Trou de Fer gereserveerd vanuit St. Gilles des Bains. Vanuit de lucht zijn de keteldalen het beste te zien. Het is  een prachtige tocht: we zien een fantastisch groen landschap met diepe dalen, puntige bergtoppen, bijzondere vergezichten en watervallen waar we met de helikopter bijna in vliegen. De terugvlucht gaat over de lagune en we zien dan zelfs nog een walvis met een jong. Wat een ervaring!

Het eiland wordt gedomineerd door vulkanen. We hebben het ‘geluk’ dat er een langdurig kleine uitbarsting gaande is van de Piton de la Fournaise waar je een wandeling naar toe kunt maken. Dit leek me eerst wel heel spannend maar er is ons verzekerd dat je er veilig naar toe kunt en dus we zijn het avontuur toch aangegaan. Aan het einde van de middag gaan we op pad. We starten met een zonnetje en strakblauwe lucht en veel groene heuvels om ons heen maar hoe hoger we de bergen in rijden hoe meer het landschap verandert in donkere vlaktes en aardkleurig gesteente. De weg eindigt bij Pas de Bellecombe op 2553 meter. Hier gaan we te voet verder. Het is inmiddels bijna donker en de temperatuur is flink gezakt. We zijn warm aangekleed en hebben zaklampen bij ons. Dat is ook echt nodig want het grootste deel van de hike gaat in het pikkedonker over ongelijkmatige rotsen en lavavelden. Op den duur zien we aan de overkant de krater liggen. Deze pruttelt en rookt en spuwt lava en vuurspetters uit. Er loopt ook een hele stroom rode lava langs de rand van de krater naar beneden. Omdat het zo donker is kunnen we het allemaal heel goed zien. Heel bijzonder om een natuurverschijnsel als dit op deze manier te kunnen aanschouwen.

Meer weten over deze bestemmingen? Neem dan contact met me op!