Weekendje cultuur en geschiedenis in Krakau

Posted door

We vliegen vanaf Eindhoven in slechts 2 uurtjes naar het Poolse Krakau. Vanaf de luchthaven is het snel en makkelijk door de rechtstreekse trein te nemen naar het centrum (station Glowny). We lopen vervolgens in 15 minuutjes naar ons hotel wat aan de rand van het oude stadscentrum is gelegen. Het oude centrum van Krakau is prachtig! Een groot plein vol met terrasjes, mooie oude straatjes en een kasteel aan de oever van de Wisla. Uit eten gaan is voordelig en er is keus genoeg!

De 2e dag van onze reis worden we vroeg in de ochtend al opgehaald voor een excursie naar Auschwitz/Birkenau. Het is een uurtje rijden en tijdens de rit word er in de bus een film getoond over de oorlog. Bij aankomst in Auschwitz krijgen we allemaal een koptelefoon en er word ons een gids toegewezen. We krijgen eerst een rondleiding door Auschwitz I waar de bekende “Arbeit macht frei” poort staat. We bezoeken diverse barakken waar van alles te zien is van foto’s tot achtergelaten koffers en afgeknipte haren en onderweg krijgen uitleg over alles wat er is gebeurt. Heel indrukwekkend! Na het verlaten worden we met de bus in een paar minuten tijd naar Auschwitz II oftewel Birkenau gebracht. Dit is een heel uitgestrekt kamp met de grote toegangspoort waar de spoorbaan onderdoor loopt. Omdat veel barakken hier van hout waren gemaakt is hier niet veel meer van over maar de uitgestrektheid van dit terrein in combinatie met de spoorbaan, het perron en de ingestorte crematoria is om kippenvel van te krijgen. Er is hier nog slechts 1 barak waar we naar binnen kunnen maar de hele omgeving maakt duidelijk wat hier voor gruwelijkheden zijn gebeurt.

De rit terug naar Krakau is iedereen stil, we hebben zoveel gezien en het blijft moeilijk te bevatten wat er hier lang geleden heeft plaats gevonden.

Als we in de middag terugkomen in Krakau nemen we de tram naar de wijk Podgorze. Kaartjes zijn soms in de tram te halen maar zeker via de automaten op de haltes. Een tip is om de app “jakdojade” te downloaden. Hierop kun je alle routes plannen en krijgen je te zien waar de haltes zijn, de vertrektijden, de tramnummers etc. We lopen via de wijken Podgorze en Kazimiers terug naar het oude stadscentrum. Een mooie wandeling waarbij in alles drie de wijken veel sporen uit de oorlog terug te vinden zijn. In de avond eten we in een Pools specialiteitenrestaurant waar we voor weinig geld heerlijk eten.

De laatste dag maken we in de ochtend een excursie naar de bekende Wieliczka zoutmijnen. Deze zijn net buiten de stad gelegen. Ook hier krijgen we een lokale gids toegewezen die ons via bijna 400 treden naar ruim 100m diepte brengt. Hier volgt een rondleiding waarbij we de verschillende ruimtes zien waar prachtige kamers en beelden zijn uitgehouwen in zout, er is zelfs een kathedraal op 135m diepte en diverse zoutmeren. Heel mooi om te bezoeken.

Na het bezoek aan de zoutmijn bezoeken we nog de voormalige fabriek van Oscar Schindler. Van buiten is deze fabriek heel herkenbaar uit de film Schindlers List, binnen zijn er slechts een paar ruimte uit de film te herkennen. De fabriek is nu een mooi ingericht en interessant oorlogsmuseum. Om de fabriek te bezoeken is het wel belangrijk om ruim vooraf via internet een tijd te reserveren, bij aankomst in Krakau kun je dan bij de toeristeninformatie de kaartjes betalen en ophalen.

Na drie mooie dagen reizen we met de trein weer terug naar de luchthaven voor de terugvlucht naar Eindhoven. Deze stedentrip is zeker de moeite waard geweest, erg indrukwekkend!