Winteravontuur in West-Canada

Posted door

Wat een bijzonder mooi winteravontuur was dit !

Maandag 9 maart 2020;

Met Air Canada vliegen we met een overstap in Toronto naar Calgary in het westen van Canada. Het is avond als we aankomen in deze overzichtelijke stad, ik ben benieuwd wat we morgen tijdens onze stadstour gaan zien.

Dinsdag 10 maart 2020:

Na een heerlijke nacht in het Delta hotel by Marriot midden in het centrum van de stad genieten we in de ochtend van ons ontbijt. Calgary is leuk om een dag door te brengen. Het is geen wereldstad, maar een bezoek aan het Bell Music house, de Calgary tower,  de Calgary Zoo (met pandaberen!) en het Heritage Park is de moeite waard. Het hoogtepunt voor deze stad is de jaarlijkse Stampede (groot rodeo-festival), die altijd start op de 1e vrijdag in juli en 10 dagen duurt. We rijden door naar Banff, waar we 2 nachten slapen in de Caribou Lodge. Het restaurant bij deze lodge staat bekend om de lekkere steaks en daar hebben we vanavond natuurlijk  van genoten.

Woensdag 11 maart 2020:

Na ons ontbijt in rijden we naar Kootenay National Park, waar we onder leiding van onze gids Becca een prachtige sneeuwschoenwandeling hebben gemaakt. Daar lopen we langs de kloof met watervallen van ijs bij Marble Canyon.  Wat een bijzonder mooi landschap en heel veel sneeuw. Onderweg maken we ijslolly’s met verse sneeuw en Maple Syrup, lekker !

De lunch bestaat uit een heerlijke pizza bij Elk & Oarsman in Banff downtown. We rijden door naar het skigebied North Quay, waar wij niet gaan skiën maar snow tubing gaan ervaren. In een soort extra grote zwemband gaan we van de berg af. Wow, dit gaat heel hard en is echt heel gaaf. We kunnen met 7 banden tegelijk de berg af, je kunt je voorstellen dat we erg veel lol hebben gehad met z’n allen.

Aan het einde van de middag gaan we met de Banff gondel nog omhoog en genieten we van een prachtig uitzicht over de bergen. Deze indrukwekkende dag sluiten we af met een heerlijk diner in de brouwerij Park Distillery Restaurant & Bar.

Donderdag 12 maart 2020:

Er staat ons weer een mooie dag te wachten. We hebben vandaag geschaatst op het prachtige bevroren Lake Louise bij het imposante Fairmont hotel. In de middag rijden we over de Icefield Parkway naar Jasper.  Deze weg is in de winter niet altijd open vanwege sneeuwval, dus check altijd kort voor vertrek of de weg geopend is. In de winter zijn sowieso alle voorzieningen onderweg gesloten, zoals de toiletten en de afvalbakken. Je kunt niets kopen onderweg, dus zorg voor voldoende eten en drinken wanneer je deze 230km lange route gaat rijden. De weg wordt niet schoon gemaakt, dus een auto met winterbanden/sneeuwkettingen is een must. Wij hebben geluk, de weg is open en rijden deze prachtige route met een stop bij een mooi uitzichtspunt en de Athabasca Falls. Een voordeel van de winter is de rust en het landschap dat adembenemend mooi is met zoveel sneeuw. Eenmaal in Jasper nemen we onze intrek in het Crimson hotel. Het is inmiddels echt koud, zo’n 20-25 graden onder nul als we naar de Jasper Brewing Company lopen voor ons diner.

Vrijdag 13 maart 2020:

Vanochtend hebben we ons erg warm aangekleed, want we gaan skiën bij Marmot Basin op zo’n 20/30 minutentijden met de skibus van Jasper.De zon schijnt en de lucht is strakblauw en gaan skiën onder leiding van een Nederlandstalige  skileraar. In totaal vind je hier ongeveer 100 kilometer piste en het heeft 7 skiliften (stoeltjesliften). De skiliften zijn ouderwets als je dit vergelijkt met de skiliften in bijvoorbeeld Oostenrijk. Beneden is een restaurant en halverwege de piste is een gelegenheid waar je iets kunt drinken/eten. Er zijn groene/blauwe/zwarte en expert zwarte afdalingen mogelijk, dus voor ieder wat wils. De sneeuwkwaliteit is echt fantastisch, je vindt hier de zogenaamde poedersneeuw. Het is vandaag weer -25 graden, maar de gevoelstemperatuur is -33. Een buff, goede thermokleding, handschoenen en handen -en voetenwarmers zijn echt nodig.

Wat fantastisch om hier te mogen skiën in deze prachtige omgeving!

In de middag beleven we nog een hoogtepunt, we gaan een Ice walk doen door Maligne Canyon. We krijgen speciale laarzen met icecleats en een helm en rijden met een busje naar de canyon. Deze excursie duurt ongeveer 3 uur en wordt aangeboden tot en met maart / half april.  We maken een wandeling en gaan de canyon ook echt in. We lopen daar over het ijs tussen de bevroren watervallen en kunnen zelfs achter een bevroren waterval gaan staan. Wat een bijzondere ervaring is dit !

We sluiten deze dag af met een diner in het Fairmont hotel in Jasper, waar we buiten oog in oog komen te staan met een grote Elk met een prachtig gewei.

Zaterdag 14 maart 2020:

In de ochtend horen we dat de trein die ons naar Vancouver zal brengen ruim 12 uur vertraging heeft. Dat is jammer, want we hadden ons verheugd op een mooie treinrit door de Canadese Rockies. We besluiten de tijd goed te benutten en mogen bij het Fairmont hotel gebruik maken van het buitenzwembad en de sauna’s. Heerlijk om vanuit het warme zwembad te genieten van de besneeuwde bergtoppen. Voordat de trein vertrekt dineren we in het originele Athabasca hotel. In dit heritage hotel heeft de tijd stil gestaan, het staat vol met oude accessoires en spulletjes. De moeite waard om hier een drankje te doen. De snowtrain vertrekt uiteindelijk om 23.30 uur in de avond. We slapen in de trein en komen de volgende dag rond 19.30 uur aan in Vancouver. In de trein zijn 3 panorama rijtuigen aanwezig, vanwaar je een 360 graden uitzicht hebt.

Zondag 15 maart 2020:

We gaan met de taxi van het treinstation naar het Fairmont Waterfront hotel in Vancouver. Wat een prachtig hotel met hele ruime kamers en zicht op de waterfront. Van hieruit wandelen we nog even naar de bekende Steam clock in Gastown. We eten een heerlijke burger bij de Steamwork brewing company en drinken daar nog een biertje om deze reis goed af te sluiten.

Maandag 16 maart 2020:

Vandaag vliegen we weer naar Amsterdam en moeten we helaas afscheid nemen van dit gastvrije land. Wat een ervaring en belevenis, we zijn een mooie herinnering rijker.