China, 50 keer groter dan Nederland

Posted door

Zondag 15 april 2007
Om 13.45 is iedereen bij het reisbureau aanwezig. De bus die ons naar Schiphol brengt is er ook op tijd dus na een groepsfoto voor de bus vertrekken we om 14.00 uur richting Amsterdam. Een kilometer of tien voor Schiphol word ik door Albert gebeld. Hij is al ingecheckt en heeft een aparte balie voor ons geregeld zodat we niet in de rij hoeven te staan. Super! Albert staat ons inderdaad bij balie rij 9 op te wachten. We maken kennis met elkaar en iedereen checkt zijn bagage in. Gezamenlijk gaan we door de douane waarna we iedereen z’n gang kan gaan.
Als we tegen 17.30 uur naar de gate lopen zien we dat de vlucht een uur vertraagd is, helaas niks aan te doen. Maar een uur op die lange vlucht maakt ook niet zoveel uit.Uiteindelijk vertrekken we rond 19.30 uur met de KLM vanaf Schiphol naar Shanghai.

Maandag 16 april 2007

Rond 11.30 uur landen we op de luchthaven Shanghai Pudong. Aan boord hebben we allemaal drie formulieren in moeten vullen die we nu bij de verschillende balies weer af moeten geven. Alles verloopt snel en soepel en al snel kunnen we naar buiten waar onze eerste Chinese gids (Mali) ons al op staat te wachten en ons naar de bus brengt. Onderweg stelt Albert zich aan iedereen voor en verteld de belangrijkste dingen die we nu moeten weten. Ook word voorgesteld een fooienpot samen te stellen zodat hieruit iedereen door hem word betaald. Al luisterend arriveren we in het centrum van Shanghai om te lunchen in een lokaal restaurant. Dit is voor de meeste de eerste kennismaking met een Chinese maaltijd en ook voor het eerst dat we met stokjes eten, gelukkig is iedereen enthousiast en het eten is heerlijk!

Na de lunch gaan we de Jade Boeda Tempel bekijken. Het zonnetje schijnt dus een heerlijk begin van de reis. Mali leidt ons hier rond en vertelt het e.e.a. over Boedha.
We gaan verder zodat we tegen 16.30 uur bij hotel Liangan arriveren. Dit is het hotel waar we de eerste twee nachten zullen verblijven. De paspoorten worden verzameld en de kamersleutels uitgedeeld. We hebben even de tijd om ons op te frissen zodat we na het diner, wat we in het hotel gebruiken, kunnen vertrekken voor een boottocht over de Huangpu rivier. Dit is de rivier die Shanghai als het ware in tweeën deelt. Vanaf de boot zien we aan de rechterkant het zakendistrict met moderne hogen gebouwen en veel neonverlichting. De linkerkant zijn de prachtige koloniale gebouwen die langs de Bund liggen te bewonderen.  Na de boottocht gaan we terug naar het hotel en omdat de hotelbar al gesloten is gaan we naar bed zodat iedereen morgen uitgerust aan de eerste volle dag kan beginnen.

Dinsdag 17 april 2007
Om 07.30 uur krijgt iedereen een wake up call en kunnen we beneden in het hotel gaan ontbijten. Als we beneden komen zien we dat het buiten regent, dat is minder.
Gelukkig staat eerst het Shanghai museum op het programma en aangezien dat allemaal binnen is hebben we ‘s-ochtends niet zoveel last van. We vertrekken om 09.00 uur naar het Shanghai museum. Dit is een modern rond gebouw met vier verdiepingen. We lopen eerst gezamenlijk naar de bovenste etage van het museum waar we uitleg krijgen of de meubels uit de Ming en Qing dynastie. Ook word er het e.e.a. verteld over de kleding van de minderheden die tentoon word gesteld. Daarna is iedereen vrij om de rest van het museum op eigen gelegenheid te bezoeken. Er is van alles te zien, van kalligrafie tot meubels van beelden tot oude Chinese schilderkunst. Na het museumbezoek gaan we lunchen in een lokaal restaurant. Dit maal een Mongolian BBQ. Iedereen schept zijn bordje voor met groente en vlees en drie koks bakken dit vervolgens op een grote bakplaat. Erg lekker allemaal. ‘s-Middags staan de Yu Yuan Gardens op het programma en helaas het regent nog steeds. Maar de inventieve Chinese straatverkopers spelen hier erg goed op in. De deuren van de bus zijn nog niet open en er staan al tien verkopers met paraplu’s die voor 10 Yuan te koop zijn. Vanaf de bus is het nog geen 10 minuutjes lopen naar de ingang van de tuinen en gelukkig word het zodra we bij de tuin aankomen even droog. De rondleiding kunnen we maken zonder dat het regent, dat is wel zo prettig maar omdat het al de hele heeft gegoten was het wel erg koud. Na het bezoek aan de tuinen hadden we vrije tijd om door het oude centrum van Shanghai te slenteren en helaas valt het weer met bakken uit de hemel maar gelukkig zijn er heeeeel veeeel winkeltjes te vinden waar het droog en warm is.

’s-Avonds dineren we wederom in hotel Liangan om daarna naar een acrobatieshow in het Yun Feng Theatre te gaan.

De acrobatieshow is geweldig! Vooral de slotact was een verrassing. Er werd een grote ronde kooi op het podium gezet waar een motor in rond ging rijden, en toen kwam er nog een motor bij, en nog een totdat er vijf motoren in een piepkleine kooi rond aan het rijden waren. Een beetje moeilijk om uit te leggen maar geweldig!

Woensdag 18 april 2007
We zijn vandaag om 09.00 uur vertrokken vanuit Shanghai naar Suzhou. Dit is echt een hele mooie plaats, zeg maar stad. Ze noemen dit een medium size town maar Suzhou telt maar liefst 11 miljoen inwoners!! Het weer was gelukkig erg goed, het zonnetjes schijnt en de temperatuur is heerlijk. Na aankomst hebben we eerst een bezoek gebracht aan de Lingering Gardens. Na de lunch hebben we eerst de zijdefabriek bezocht waar we uitleg hebben gekregen over het hele proces hoe zijde word gemaakt. Dit was wel heel bijzonder om een keer te zien daarna hebben een aantal mensen (veel) geld uitgegeven in de bijbehorende winkel waar allerlei sjaals, shirtjes net nog veel meer zijde dingen te koop waren. Aansluitend hebben we de Panman Gate bezocht met daarom heen een prachtig park. De Panmen Gate is een oude stadspoort. Onderweg naar het hotel verteld Albert aan iedereen dat er voor morgenochtend een verrassing op het programma staat aangeboden door Toerkoop. De wekker gaat om 05.45 uur en verder word er niks verteld.

Aan het eind van de middag checken we in in hotel Bamboo Grove. Tevens is er de mogelijkheid voor degene die interesse hadden de mogelijk om naar een voetreflexmassage te gaan. Bijna iedereen is mee geweest en dit was HEERLIJK!!!! Een uur lang werden onze voeten en kuiten gemasseerd, echt superlekker!!

We hebben ’s-avonds in het hotel gedineerd en daarna nog een drankje gedronken in de bar van het hotel.

Donderdag 19 april 2007
De wekker gaat zoals afgesproken om 05.45 uur. Om iets voor half zeven is iedereen aanwezig in de lobby en nog steeds weet nog niemand wat we van plan zijn. Om 06.30 uur gaan we gezamenlijk naar buiten en als we het terrein van het hotel aflopen staat de verrassing al klaar, er staan 10 fietsriksjas op ons te wachten. Twee aan twee word er een fiets uitgezocht en iedereen gaat lekker zitten.

We rijden naar een park in de stad waar de oudere chinezen in de vroege ochtend bezig zijn met hun Tai Chi oefeningen met een rustgevend muziekje op de achtergrond. We lopen door het park heen en een aantal van ons doet zelfs even mee aan de oefeningen, ziet er heel sierlijk uit (ahum). Na een kleine wandeling verlaten we het park aan de andere kant om weer in onze riksja’s te stappen en verder te rijden naar de een overdekte markthal. Ook hier stappen we weer even af zodat iedereen zelf over de markt kan wandelen waar heel veel vers fruit, groente maar ook vlees en vis verkocht wordt.

Tegen half acht komen we weer aan bij ons hotel waar we na een geslaagde verrassing gelijk aan kunnen schuiven aan het ontbijt.

Na het ontbijt vertrekken we naar ons volgende adres Hangzhou. We onderbreken de reis tegen een uur of elf met een wandeling door het dorpje Wuhzen. Dit is een autovrij plaatsje met een hele hoop kanaaltjes, bruggetjes en bootjes, erg schattig. Het ziet eruit als een soort openluchtmuseum maar er wonen toch nog echt mensen. We maken een rondleiding door het dorp om te eindigen bij een van de restaurants waar we gaan lunchen. Na de lunch is iedereen vrij om zelf door het dorpje te slenteren en te genieten van het zonnetje. Tegen half twee vertrekken we weer met de bus. Onderweg naar Hangzhou legt Albert het e.e.a. uit over de dierenriem. Deze bestaat uit twaalf dieren en het geboortejaar is bepalend voor jouw dier. Uiteraard word van iedereen opgezocht welk dier hij is en de omschrijving ook voorgelezen.

 

Helaas zodra we de snelweg op willen draaien komen we stil te staan. Er is een ongeluk gebeurd waardoor alles vast staat. Wel leuk om te zien wat er allemaal om je heen gebeurd. Auto’s, bussen, vrachtwagens proberen er toch allemaal tussen door te rijden maar als ze in de gaten krijgen dat je echt niet verder kunt moeten ze weer terugdraaien. Gelukkig hebben we niet al te lang stil gestaan en kunnen we snel onze weg naar Hangzhou vervolgen.

Eind van de middag (16.00 uur) arriveren we in de stad Hangzhou waar we bij een heel chinees straatje de bus parkeren. Het is een autovrij straatje met een hele hoop rode lampionnetjes. We lopen gezamenlijk het straatje om de plaatselijke apotheek te bezoeken. Dit  is een apotheek waar allerlei medicijnen van kruiden worden gemaakt. Een van de gasten neemt maar gelijk de proef op de som door een zalfje aan te schaffen wat de pijn in haar rug verzacht, nu nog afwachten of het werkt!

Iedereen krijgt de gelegenheid om zelf nog een uurtje door het winkelstraatje te lopen en de winkeltjes te bezoeken. Daarna rijden we om het Westelijk Meer heen naar hotel Lily waar we inchecken en dineren.

Vrijdag 20 april 2007

We zijn begonnen met een boottocht over het Westelijk Meer. Dit is een groot maar ondiep meer omringd door bergen en parken. Heerlijk rustig, zeker nadat we voordat we op de boot zijn gestapt een stukje hebben moeten lopen tussen honderden groepen met chinezen met rode en gele petjes op. De gidsen die deze chinezen rondleiden hebben allemaal een megafoon bij waar ze alles doorheen gillen. Lekker druk en hectisch! Daarna zijn we een stukje de bergen ingereden langs de theeplantages. De omgeving is hier echt heel mooi. Heel groen, heel bergachtig. Uiteindelijk hebben we hier een theeceremonie bijgewoond waar van alles werd uitgelegd over de Longyin thee en natuurlijk was er gelegenheid de thee te proeven en te kopen. Tussen de middag hebben we heerlijk gegeten in het Marco Polo hotel en daarna zijn we naar het Lingyin klooster(tempel) gereden. Dit is een tempel in een groot en groen park gelegen met van alles er omheen. We hebben eerst gezamenlijk het park bezocht met de uitleg die daar bij hoort. Toen we bij de tempel aankwamen hebben af drie kwartier vrije tijd gekregen om de tempel en omliggende gebouwen te bezoeken. Toevallig dat er op dat moment een groep monniken binnen kwam die met een of andere ceremonie begonnen. Erg mooi om te volgen, heel bijzonder!
Onderweg naar het hotel hebben we nog een korte wandeling gemaakt door Huagang Park wat gelegen is aan het Westelijk Meer.

We dineren wederom in hotel Lily. Omdat we morgen later op de ochtend vertrekken en enigszins uit kunnen slapen hebben we er een gezellige avond van gemaakt in de bar van het hotel.

Zaterdag 21 april 2007
Vandaag vliegen we van Hangzhou naar Guilin. Het ontbijt is tot 09.30 uur mogelijk en daarna hebben we nog de tijd om onze koffers in te pakken. We vertrekken om 11.30 uur
vanuit het hotel naar de luchthaven.

Om 14.40 uur vertrekt vlucht MU2311 naar Guilin waar we tegen 16.30 uur landen. Onze volgende gids staat ons al op te wachten, en dit is voor ons even omschakelen. We waren in Shanghai Mali gewend, leuke vrouw die veel wist, gewoon leuk. Nu staat er een heel verlegen, bescheiden chinees mannetje ons op te wachten. We zijn benieuwd wat dit gaat worden. Gelukkig hebben we Albert bij ons die alles over China weet, dus dat is geen probleem. Nog voordat we in Guilin arriveren (= half uurtje rijden) hebben we hem al de bijnaam Adje gegeven!

We checken in bij hotel Osmanthus en gaan daar ook dineren.

Na het diner was het tijd voor de tweede verrassing aangeboden door Toerkoop. We zijn met de bus naar de oever van de Li rivier gereden, het is inmiddels al donker (dat moet ook want anders kunnen ze niet op deze manier vissen), waar we aan boord zijn gegaan van een boot om de aalscholvervissers aan het werk te zien. Zodra we met onze boot vertrekken komt er een bamboevlot naast onze boot varen met een stuk of vijf aalscholvers erop. De vogels doken het water in en na een tijdje kwam de een na de ander met een vis in zijn bek terug naar het vlot.

De aalscholvers hebben een ringetje om hun nek zodat ze de vis niet door kunnen slikken. Zodra de vogels op het vlot zaten werd de vis door de visser uit hun keel gehaald. En dit waren behoorlijke grote vissen. Nadat we van de boot zijn gegaan hebben we nog een korte tour door de stad gemaakt en o.a. de pagode van de zon en de maan (zilveren en goude pagode) gezien.

Zondag 22 april 2007

We worden vandaag om 07.00 gewekt om na het ontbijt te vertrekken naar de haven voor een vier uur durende cruise over de Li rivier. Onderweg regent het helaas een beetje. Bij aankomst in de haven, die net buiten Guilin ligt, stappen we aan boord en zoeken we ons tafeltje op. Iedere groep krijgt een eigen plekje toegewezen maar natuurlijk kunnen we tijdens de reis overal gaan staan en zitten waar we willen. We zijn nog geen 10 minuten onderweg en het zonnetje breekt door.

We hebben dus de hele tocht heerlijk op het dek in het zonnetje kunnen
staan terwijl we het karstlandschap voorbij zagen komen. Aan boord van de boot hebben we ook gelunchend zodat we bij aankomst direct het stadje Yangshuo konden gaan verkennen. In Yangshuo schijnt het zonnetje en is het erg warm. Iedereen gaat op eigen gelegenheid het stadje verkennen. We beginnen op de markt van waaruit een winkelstraatje het binnenland inloopt. Na ruim een uur verzamelen we weer bij de markt waar we met golfkarretjes naar de bus worden gebracht die een eindje buiten het centrum staat geparkeerd. Eind van de middag rijden we met de bus terug naar Guilin waar we onderweg nog een piepklein dorpje hebben aangedaan wat verscholen ligt tussen de karstkegels. We wandelen door de rijstvelden naar de paar huisjes die er staan. Als we wat rond hebben gekeken en onze gids wat dingen aan de lokale bevolking heeft gevraagd vervolgen we onze weg.

We dineren vanavond in een ander hotel waar aansluitend, voor de liefhebbers, de mogelijkheid om nogmaals te genieten van een heerlijke voetmassage. We zaten met z’n viertjes in een klein kamertje dus behalve dat de massage heerlijk was hebben we het ook gezellig gehad.

 

Maandag 23 april 2007
Vandaag gaan we een aantal bezienswaardigheden in Guilin en de directe omgeving bekijken. We rijden eerst naar de Rietfluitgrot, deze legt net iets buiten Guilin. De grot is prachtig verlicht en natuurlijk zien de chinezen in de diverse stalagmieten en stalactieten kerstmannen, duizendpoten, spiegels en nog veel meer en dit krijgen wij allemaal van de gids te horen. Een beetje fantasie is dus gewenst. Op de terugweg naar Guilin stoppen we bij de South Chinese Sea Pearls Museum. We krijgen uitleg over waar de parels gevonden worden. De parels worden in een “modeshow” getoond en natuurlijk is er aansluitend de mogelijkheid om kettinkjes, ringen, armbanden en nog veel meer aan te schaffen in de bijbehorende winkel. Voor degene die niet willen shoppen is er een kleine koffiebar aanwezig en dus een korte pauze. Na het bezoek de parels gaan we lunchen in een hotel in de stad. Begin van de middag rijden we eerst naar de Elephant Trunk Hill voor een korte fotostop. Dit is een rots waarbij je met een beetje fantasie een olifant uit de Li Rivier ziet drinken. Dit is toch wel het symbool van Guilin dus we moeten het gezien hebben maar omdat het niet zo heel bijzonder is rijden we snel verder naar Fubo Hill. Fubo Hill is een karstkegel in het centrum van Guilin waar je met een paar honderd treden naar boven kunt klimmen om over de stad uit te kijken.

Met een klein groepje klimmen we naar boven en word er een foto van ons gemaakt samen met onze enige echte Adje. We rijden terug naar het hotel en de rest van de middag is ter vrije besteding. Met een aantal man besluiten we de hoofdstraat van Guilin te gaan verkennen. Ons hotel is ook aan deze hoofdstraat gelegen dus dat is makkelijk. We hebben wat winkeltjes bezocht en zijn af en toe links en rechts van de hoofdstraat een klein straatje ingedoken om te kijken wat er buiten de winkeltjes om te beleven valt. Omdat het langzaam aan tegen etenstijd wordt komen hier en daar kraampjes te staan waar van alles gebakken word, ziet er allemaal heerlijk uit maar we houden het toch maar bij kijken.

We dineren in het hotel waarbij het vanavond een buffet is. Daarna ga ik samen met een reisgenoot nogmaals een eind wandelen. We zijn op de hoofdstraat eerst links af geslagen tot het wel erg stil en donker begon te worden toen zijn we omgedraaid en hebben we voorbij ons hotel de rechterkant nog bezocht. Hier is een deel van de straat afgesloten en is er een avondmarkt opgezet waar uiteraard een hele hoop souvenirtjes te koop zijn maar van alles te eten en te drinken. Als we bij het hotel terugkomen hebben we er toch zo’n 2,5 tot 3 uur opzitten. Heerlijk!

Dinsdag 24 april 2007
Vanochtend vertrekken we weer naar de luchthaven om door te vliegen naar onze volgende bestemming Xi’an. Op de luchthaven checken Albert en ik wederom de koffers in voor de hele groep en delen de paspoorten en boarding cards uit. Helaas krijgen we te horen dat onze vlucht van 11.30 vertraagd is omdat ons toestel nog op een andere bestemming vast staat i.v.m. het slechte weer, het is onbekend hoe laat onze vlucht wel gaat vertrekken.

Uit eindelijk valt het toch mee want om 13.00 uur vliegen we per CZ3277 naar Xi’an waar we om ongeveer 15.00 landen. We worden opgewacht door een nieuwe gids, Cherrie genaamd. Omdat we eigenlijk vanmiddag al het museum op het programma hadden staan moeten we wat in het programma gaan schuiven want het is nog een uurtje rijden naar het centrum van Xi’an en we gaan het niet redden om op tijd in het museum aan te komen. Albert en de Cherrie besluiten dat we vandaag de Grote Gans Pagode gaan bezoeken en dat het museum naar morgenochtend word verplaatst. Onderweg krijgen we te horen waarom de pagode deze naam heeft gekregen. Bij de pagode krijgen we een uurtje vrije tijd om zelf rond te kijken en daarna rijden we naar hotel Prince International om in te checken. Prince is een modern hotel met een super ligging. Het is gelegen tussen de South Gate en de Bell Tower, dus binnen de stadsmuren van het oude centrum van Xi’an met veel bezienswaardigheden, gezellige wijken en barstraat op loopafstand.

We hebben vanavond wederom een buffet in ons eigen hotel. Eten is zoals we inmiddels gewend zijn heerlijk. Na het diner spreken we met een klein groepje om 19.45 uur af in de lobby van het hotel om nog even het centrum van Xi’an te verkennen. Omdat ik vorig jaar ook in het centrum ben geweest ken ik redelijk de weg en besluit de oude moslimwijk te bezoeken. We lopen vanuit het hotel richting de Bell Tower en steken het plein over richting de Drum Tower. Vanaf hier loopt een straatje met heel veel restaurantjes de oude wijk in. Op het einde slaan we links af richting de Grote Moskee (die we over twee dagen nog gaan bezoeken). Vanaf hier is komen we in een soort overdekte bazaar met een hele hoop kleine winkeltjes. Na een rondje te hebben gelopen keren we terug naar ons hotel om vervolgens nog een drankje op barstreet te gaan drinken (vanaf hotel Prince 1e straat links en weer de 1e links). Barstreet is een van de weinige straten waar je een aaneenschakeling van leuke terrasjes vind, erg gezellig.

 

Woensdag 25 april 2007

Vandaag vroeg op, om 06.45 uur gaat de wekker zodat we om 08.30 uur bij het Shaanxi Provinciaal museum kunnen zijn. Als we bij het museum aankomen zijn we de eerste groep dus we hebben het hele museum bijna voor ons alleen. Het museum is heel overzichtelijk ingedeeld per dynastie. We krijgen van de belangrijkste dynastieën uitleg van Cherrie en Albert waarna we zelf nog tot 11.00 uur de tijd krijgen om rond te kijken. We gaan op weg naar het terracottaleger want dat is toch wel de belangrijkste bezienswaardigheid in de omgeving van Xi’an. Onderweg maken we eerst een stop bij een fabriek waar de terracottabeeldjes worden gemaakt (en natuurlijk ook verkocht). We genieten van een heerlijke lunch en arriveren dan om 13.30 uur bij het terracotta leger. We gaan gezamenlijk naar de filmzaal waar een film wordt getoond over de bouw en ontdekking van het leger.

Daarna kan iedereen tot 15.45 uur zelf rondkijken voordat we weer terugrijden naar Xi’an. Om 18.30 dineren we in het Xi’an hotel en van daaruit rijden we naar het theater voor de Tang Dynastie Show. Dit is een show van een uur met hele mooie muziek, dans en kostuums. Om ca. 21.45 zijn we weer terug bij het hotel waarna we nog een korte wandeling maken om de verlichte stadsmuren te bekijken.

 

Donderdag 26 april 2007

Vanaf gaat de wekker weer wat vroeger, om 06.00 uur. Na het ontbijt vertrekt de bus naar de moslimwijk om de grote moskee te bekijken. Deze moskee is helemaal in Chinese stijl (qua dakjes etc.) gebouwd waardoor je eigenlijk niet in de gaten hebt dat het een moskee is. Na een korte wandeling gaan we redelijk vlug verder naar de luchthaven voor de vlucht naar onze eindbestemming. We vertrekken om 10.50 met de MU2101 naar Beijing.

Tegen 12.30 uur komen we aan op de luchthaven waar onze gids Leo ons op staat te wachten. Het is ongeveer een uurtje rijden naar het centrum van de stad. We stoppen aan de rand van de hutongs, dit zijn de oude volkswijken van Beijing. Twee aan twee stappen we in de riksja’s die hier op ons staan te wachten en we rijden kris kras door de oude straatjes naar ons lunchadres. We stoppen bij een smal gangetje. Hier moeten we doorheen om bij een klein huisje uit te komen waar we bij mensen thuis gaan lunchen. Er zijn twee tafels in de woon/slaapkamer neergezet maar door gebrek aan ruimte passen er niet genoeg stoelen om een van de tafels en neem ik plaats op de rand van het bed. Het eten is heerlijk, het lijkt wel een luxe restaurant! Na de lunch lopen we naar een schooltje voor dove kinderen waar we een kijkje kunnen nemen en daarna rijden we in de riksja’s verder naar de Bell Tower en Drum Tower waar de bus op ons staat te wachten. We gaan nu eerst naar hotel Dongfang om in te checken en aansluitend dineren we om 19.30 uur in het hotel.

Om ca. 21.00 uur ga ik met een clubje van 7 man lopen richting het Tian’anmenplein. Het is ongeveer 20 minuutjes lopen voor we bij het plein aankomen. Natuurlijk maken we een aantal uitgebreide fotostops voordat we via de voetgangerstunnel het plein oplopen. En helaas zodra we het mausoleum van Mao voorbij zijn en zicht hebben op de ingang van de Verboden Stad gaat de verlichting uit!!

Het is inmiddels 21.30 uur, dit is het tijdstip dat de verlichting uit gaat en dat ook iedereen het plein moet verlaten. We lopen nog wel even naar de aftelklok voor de Olympische Spelen voordat we aan de andere kant het plein verlaten om terug te lopen naar ons hotel. Omdat het saai is om dezelfde weg terug te lopen besluiten we rechtsaf de oude hutongwijk in te gaan. We lopen kris kras door de wijk waar we nu het echte leven kunnen zien van de bewoners. Heel gaaf!

Tegen 21.45 uur zijn we terug bij het hotel waar we nog wat drinken bij de Old House Coffee Shop langs het hotel.

Vrijdag 27 april 2007

Om 06.30 uur gaat de wekker. Vandaag staat de Chinese Muur op het programma.

We vertrekken om 08.00 uur. Omdat het best een stukje rijden is maken we halverwege (tegen 09.30 uur) een stop bij een fabriekje waar cloisonne vazen worden gemaakt. Dit is een techniek waarbij op koperen vazen draadjes zijn aangebracht en de verschillende vakjes worden ingekleurd. Vervolgens word het geheel verhit en gebeurd dit proces nog een aantal keer opnieuw. Na een keer of vijf tot zes worden de vazen gepolijst.

Iets na 11.00 uur komen we aan bij Badaling waar we de Chinese Muur gaan beklimmen. Net voorbij de entree lopen we een klein stukje omhoog waar we een mooie groepsfoto kunnen maken. Vervolgens is er de keus om links of rechtsaf omhoog te gaan. De linkerkant is het moeilijkste dus kiezen de meeste hiervoor (dan is het iets minder druk). Het is een behoorlijke steile klim met veel trappetjes maar het uitzicht is de moeite waard. We hebben afgesproken om om 12.45 uur te verzamelen bij de coffee shop van het Badaling Hotel dus iedereen heeft tijd genoeg om op zijn gemak over de muur te wandelen.

Op de terugweg naar Beijing maken we een lunchstop waarna we verder rijden naar het Zomerpaleis. Onderweg hier naar toe passeren we het Olympisch Station (vogelnestje). Helaas kunnen we hier niet stoppen maar het stadion wordt natuurlijk wel vanuit de bus op de foto gezet.

Om 15.30 uur komen we aan bij het Zomerpaleis. Vanaf de ingang bij de brug maken we een boottocht met de Drakenboot. We stappen bij de Marmeren Boot weer uit en lopen via de Lange Gang terug richting de uitgang. Natuurlijk krijgen we onderweg uitleg over de verschillende verblijven en tempels die we tegenkomen.

Vanavond dineren we in het Rainbow Hotel, dit is in de buurt van ons hotel dus we gaan hier lopend naar toe. Na het diner drinken we wederom nog iets in de Old House Coffee Shop.

Zaterdag 28 april 2007

Om 06.30 uur gaat de wekker zodat we om 08.00 uur vertrekken. Het is maar een klein stukje rijden naar het Tian’anmenplein (Plein van de Hemelse Vrede). We spreken af dat iedereen voor zich het plein over kan steken en kan kijken waar hij wil. Voordat we de Verboden Stad binnen gaan maken we wederom een groepsfoto op het plein.

We gaan gezamenlijk onder de Tian’anmenpoort door en lopen steken de diverse pleinen over die binnen de Verboden Stad liggen. Halverwege lassen we een kleine koffiepauze in voordat we de Verboden Stad aan de andere kant, via de tuin weer verlaten.

Na de lunch bezoeken we de Tempel van de Hemel. Deze is gelegen in het Tiantan Park. In het park is het altijd druk met chinezen die het dansen zijn maar ook zingen, spelletjes en Tai Chi oefeningen worden gedaan. Erg leuk om op je gemak door heen te lopen.

De tempel was vorig jaar gesloten wegens renovatie maar gelukkig was de Tempel nu helemaal klaar en weer te bewonderen. Via de echomuur en het altaar verlaten we het Tiantan park aan de andere kant om terug te gaan naar het hotel. We hebben even de tijd om ons op te frissen want om 16.30uur gaan we naar het Red Theatre voor de Kung Fu show. Dit is een prachtige show over een jongetje wat ik het klooster gaat.

Na de show rijden we naar het restaurant om als afsluiting van deze reis te genieten van een Peking Eend Diner. Omdat we al redelijk vroeg gegeten hebben blijft er nog voldoende tijd over om ’s-Avonds nog een drankje te gaan drinken in de Old House Coffee Shop.

 

 

Zondag 29 april 2007

Om 06.15 uur worden de koffers opgehaald bij onze kamer en vanaf 06.30 uur kunnen we ontbijten. We vertrekken om 07.15 uur richting de luchthaven van Beijing. We checken in en gaan door de paspoortcontrole, gelukkig hoeven we niet al te lang ik de rij te staan. Op de luchthaven kan iedereen zijn laatste yuans uitgeven voordat we om 10.55 uur met de KL898 vertrekken naar Amsterdam. De vlucht gaat wat sneller als gepland waardoor we om 14.30 al landen op Schiphol. Nadat we onze koffers op hebben gehaald moeten we nog even op de bus wachten. Om 17.15 uur komen we weer in Best aan.