De mooie zandstranden van Bulgarije

Posted door

Dag 1: Donderdag 28 juni 2007

Om 18.00 uur melden we ons bij de Neckermann balie in vertrekhal 1. Hier krijgen we onze tickets en het juiste programma voor komende dagen. Om 20.20 vertrekken we per HV493 naar Varna waar we om 00.10 landen. De luchthaven van Varna stelt niet veel voor. Het is een grote hangar waar een aantal bouwketen in zijn geplaatst die dienen als verschillende kantoortjes. Er zijn slechts twee bagagebanden maar dat is geen probleem want we zijn op dit moment het enige toestel. Als iedereen zijn bagage heeft gaan we per bus naar Goudstrand waar we na een half uurtje rijden arriveren. Helaas zien we onderweg nog niets van de omgeving. We checken in bij hotel Iberostar Obzor & Izgrev, ons overnachtingsadres voor de eerste twee nachten.

Dag 2: Vrijdag 29 juni 2007

Om 07.45 uur gaan we ontbijten in het restaurant van Iberostar Izgrev. Een heerlijk uitgebreid ontbijt staat op ons te wachten. Om 08.45 uur worden we verwacht voor de welkomst meeting, deze wordt ook gewoon in ons hotel gehouden. We krijgen wat algemene informatie te horen over Bulgarije en ook het programma voor vandaag. We gaan vandaag individueel Goudstrand verkennen en daarbij 3 hotels bezoeken. Om 14.00 uur worden we verwacht in hotel Madara voor de lunch. Na een uurtje gaan we op pad naar ons eerste hotel. Goudstrand is een toeristische plaats met een lange vlakke wandelboulevard. De boulevard is heel netjes aangekleed met diverse bankjes, parkjes met groen en bloemetjes. Het ziet er allemaal erg gezellig uit. Iberostar Izgrev ligt direct aan de die langs een prachtig breed zandstrand is gelegen. We besluiten lekker te gaan wandelen. Het is ongeveer een half uurtje lopen naar hotel Admiral. Dit hotel ligt midden in het centrum, ook aan de boulevard. Na het hotel bezichtigd te hebben gaan we verder. We verlaten de boulevard en lopen via een hoger gelegen straat richting hotel Helios. De straten achter de boulevard liggen tegen een heuvel en zijn dus hellend. Ook aan deze straten zijn veel winkels en uitgaansgelegenheden te vinden. Vanuit deze straat maken we een flinke klim met veel trappen en dan staan we ineens op het zwembadterras van hotel Helios. We zoeken de receptie op en ook hier krijgen we een rondleiding. We verlaten hotel Helios aan de voorzijde, gelegen aan de doorgaande weg. Via deze weg ik het een klein stukje lopen naar hotel Madara waar we gaan lunchen. De lunch is ook hier weer erg uitgebreid en smaakt heerlijk. Na de lunch nemen we aan de doorgaande weg een taxi naar hotel Riviera Beach. Dit is maar een kort ritje, we betalen 5 Leva. Na een rondleiding lopen we via de boulevard weer terug naar ons eigen hotel. Tussen de boulevard en het strand liggen op dit gedeelte (tussen Riviera Beach en Admiral) een paar kleine straatjes met heel veel winkeltjes, het is hier wat drukker dan de boulevard aan de andere kant. We maken nog een korte stop om een glaasje verse jus d’orange te drinken op een terrasje aan het strand. We betalen hier 4,5 leva per persoon voor. We dineren vanavond in ons hotel. Het eten is prima. Daarna gaan we per bus naar het centrum en word er voor de liefhebbers een kroegentocht georganiseerd. Er zijn overigens veel uitgaansgelegenheden en voor ieder wat wils, van disco’s tot gezellige terrasjes. We hebben op het terras van hotel admiral een cola gedronken en een tosti besteld. Voor de cola betalen we 2,90 leva en voor de tosti (4 punten) 4,5 leva. Vanaf hotel Admiral gaan we voor 2 leva met het treintje terug naar hotel Iberostar Izgrev.

Dag 3: Zaterdag 30 juni 2007

Na het ontbijt vertrekken we om 09.00 uur per bus naar het zuiden van de Bulgaarse Riviera. Het is ongeveer twee uur rijden waarbij we tussentijds een korte pauze inlassen. Om 11.30 uur komen we aan in de toeristische plaats Zonnestrand. In hotel Iberostar Sunny Beach krijgen we een presentatie van de Quality Manager waarna we vrij zijn om wederom een aantal hotels individueel te bezoeken. We gaan met de lokale bus naar het uiterste zuiden van de plaats (bus kost slechts 0.70 leva per persoon) om hotel Zefir te bezoeken. Om het strand hier te bereiken moeten we een klein stukje met duinen oversteken maar er liggen houten vlonders dus dat is geen probleem. Vanuit hotel Zefir nemen we de bus een klein stukje terug tot de hoogte van Iberostar Tiara Beach. Nadat we dit hotel bezocht hebben zoeken we de boulevard op om lopend naar het centrum te gaan. Voor bijna de hele plaats ligt een brede vlakke wandelboulevard. Auto’s rijden hier niet maar je moet wel uitkijken voor de golfkarretjes die hier te huur zijn want daarmee word wel over de boulevard gereden. Halverwege de boulevard loopt een drukke straat iets landinwaarts, ook in deze straat zijn veel terrasjes, discobars en restaurants te vinden. Voor de hele plaats ligt ook hier een breed wit zandstrand. We lunchen bij Mexicaans restaurant Mamacita’s voor 15 leva per persoon. Vanuit het centrum lopen we naar het nieuwe hotels Barcelo Royal Garden. Na dit hotel te hebben bezocht lopen we naar hotel Rodopi Zvete om in te checken. Dit hotel bestaat uit twee gedeelte “Rodopi” en “Zvete”. Onze kamer ligt in het Zvete gedeelte. Nadat we de spullen op de kamer hebben gezet hebben we een evaluatie bijeenkomst in het hotel, daarna gaan we dineren in het restaurant van Rodopi. Daarna hebben we een avond ter vrije besteding. We besluiten een eind over de boulevard te gaan wandelen. ’s-Avonds is de boulevard net als overdag druk bezocht. De terrasjes zitten vol en het is overal erg gezellig.

 

Dag 4: Zondag 1 juli 2007

Vandaag gaan we de omgeving van Zonnestrand bezoeken. Om 10.00 uur vertrekken we naar het zuiden. We rijden ongeveer een uurtje waar we stoppen om een boottocht te maken over de  Rotpotamo rivier. De omgeving is hier heel groen en heuvelachtig. De omgeving tijdens de boottocht heeft een beetje weg van de Biesbosch. Nadat we 40 minuutjes over de rivier hebben gevaren rijden we een stukje terug naar Duni. Dit is een mooi strand met daarbij vijf hotels. Er is hier verder geen centrum aanwezig! We lunchen in hotel Pelican. De lunch is heerlijk en erg uitgebreid. Na de lunch bezoeken we hotel Marine Royal Palace en vervolgens rijden we naar het dorpje Sozopol. Dit is een oud stadje op een schiereiland. We hebben een uurtje vrije tijd om het stadje te bezoeken. Het is een heel compact centrum met kleine steegjes en oude houten huisjes. Erg gezellig. ’s-Avonds dineren we in hotel Iberostar Sunny Beach waarna we lopend naar het centrum gaan waar voor de liefhebbers wederom een kroegentocht op het programma staat. Wij drinken wat op een terrasje in het centrum. Voor een cola betalen we hier slechts 1,80 leva. Voor een baileys 4,= leva.

 

Dag 5: Maandag 2 juli 2007

De laatste dag alweer. We checken om 09.00 uur uit en lopen naar de hoofdweg waar we de lokale bus nemen naar Nessebar. Het is ongeveer 20 minuten rijden en we betalen wederom 0,70 leva voor deze rit. De bus stopt op het busstation voor het oude centrum van Nessebar. Om 13.00 uur moeten we hier weer verzamelen en in de tussentijd hoeven we slechts 1 hotel te bezoeken dus we besluiten op ons gemak het centrum te gaan bezoeken. Nessebar ligt net als Sozopol op een schiereiland. Het is een wirwar van smalle straatjes met schattige huisjes en vele kerken. Omdat wij hier vroeg zijn is het nog niet zo druk, waarschijnlijk word het later op de dag wel drukker. Het hotel wat we moeten bezoeken is Iberostar Festa Panorama, dit ligt net in het nieuwe centrum van Nessebar. Omdat we niet precies weten hoe ver het is nemen we wederom de bus. Achteraf was dit ook te lopen geweest, zo’n 10-15 minuutjes. Om 13.00 uur vertrekken we vanaf het busstation naar nieuw Nessebar om te lunchen in hotel Iberostar Nessebar Palace en hotel IFA Nessebar te bezoeken. Hier hebben we na de lunch vrije tijd om te relaxen en te zwemmen. Om 19.30 uur rijden we naar restaurant Juzhni Noshti. Dit ligt in het noordelijke gedeelte van Zonnestrand. Het is een restaurant waar we tijdens het eten van de show kunnen genieten. Het is een show met zang en dans maar ook voor kinderen loopt er een clown rond die van ballonnen allerlei dingen maakt. Om 23.30 uur verlaten we het restaurant en rijden we naar de luchthaven van Burgas. Ondanks het late tijdstip is het erg druk op de luchthaven. We checken in en ook hier word de handbagage grondig gecontroleerd op vloeistoffen. Om 01.55 uur vertrekt onze vlucht en we landen om net voor 04.00 uur in Amsterdam