Per trein naar Berlijn

Posted door

Dag 1: Vrijdag 09 november 2007

Vanochtend vroeg vertrokken met de stoptrein naar ’’s-Hertogenbosch en vervolgens met de intercity naar Arnhem. De ICE (internationale trein) rijdt vanaf Amsterdam via Utrecht, Arnhem naar Duisburg. Op het ticket staat vermeld welke stoel, in welk rijtuig is gereserveerd. Op het perron wordt aangegeven waar u klaar moet staan zodat u direct in het juiste rijtuig in kunt stappen. Vanaf Arnhem rijden we in een klein uurtje naar Duisburg waar we over moeten stappen op de ICE naar Berlijn. We hebben ongeveer een uur overstaptijd. De reis van Duisburg naar Berlijn duurt ruim 4 uur.

De ICE is een hogesnelheidstrein met heerlijk luxe stoelen. Er is een restauratierijtuig aanwezig waar u terecht kunt voor maaltijden en een drankje. Wanneer u eerste klas reist worden de maaltijden en drankjes op uw plaats geserveerd.

Om ongeveer 15.30 uur komen we aan op Berlin Hauptbahnhof. Dit is een groot, modern station met veel winkels en restaurants. We worden per bus naar ons overnachtinghotel gebracht Concorde Hotel am Studio. Nadat we zijn ingecheckt krijgen we de Berlin Welcome Card uitgereikt zodat we op eigen gelegenheid een aantal hotels kunnen gaan bezoeken.

Berlijn heeft een heel uitgebreid netwerk van S-bahn, U-bahn, tram en bus. Het systeem werk heel makkelijk. Zodra je een metrostation binnenloopt staat de lijn aangegeven die daar stopt en daarbij de eindbestemming van de lijn zodat je weet aan welke kant van het spoor je op moet stappen. De metro rijd heel frequent, je hoeft vaak maar 3 minuten te wachten en eigenlijk nooit meer dan 7 minuten.

’s-Avonds gaan we naar Savingyplatz waar we dineren in Italiaans restaurant 12 Apostelen. Savignyplatz is een klein pleintje met verschillende restaurants en terrassen.

Na het diner reizen we per metro terug naar ons hotel.

Dag 2: Zaterdag 10 november 2007

Om 09.00 vertrekken we voor een drie uur durende stadsrondrit per bus. We hebben een Nederlands sprekende gids die ons alle bekende hoogtepunten laat zien die in het voormalig oost- en west-Berlijn te vinden zijn. Zo rijden we o.a. langs paleis Charlottenburg, de Siegessaule, Unter den Linden met de Brandenburger Tor, het Joods monument, Checkpoint Charlie etc. We stappen onderweg drie keer uit om even rond te kijken. Om 12.30 worden we afgezet bij hotel Castor waar we lunchen. Na de lunch hebben we vrije tijd. Vanuit ons lunchadres lopen we via de Kurfurstendamm naar de Kaiser Wilhelm Gedachtniskirche waarna we bij Zoologischer Garten op de metro stappen om naar voormalig oost Berlijn te reizen. Na een minuutje of twintig stappen we uit bij station Klosterstrasse. Het is inmiddels beginnen te sneeuwen. Via de Spreeufer (gezellige promenade langs rivier de Spree met veel terrasjes) lopen we richting Hackescher Markt. Dit is een gezellige buurt met veel terrasjes, kleine winkeltjes, theaters etc. We kijken en even rond en lopen vervolgens de Friedrichstrasse af richting Checkpoint Charlie. De Friedrichstrasse is de bekendste winkelstraat in dit gedeelte van Berlijn waar voornamelijk de luxe winkels te vinden zijn. Checkpoint Charlie is een voormalige grensovergang tussen Oost en West Berlijn en tegenwoordig niet meer dan een wit grenspostje tussen moderne gebouwen, toch iets anders dan we ons hadden voorgesteld. Na een warme chocomelk te hebben gedronken rijden we per metro terug naar Kaiserdamm, waar ons hotel ligt. Om 19.00 uur vertrekken we wederom per metro naar de Hackescher Markt waar we dineren in een voormalige bierbrouwerij en daarna bezoeken we het Chamaleon Variete. Dit theater is ondergebracht in een oude balzaal uit de jaren twintig en ligt in de Hackischer Hofen. Na een vrolijke show (SOAP) over water, zeep en bubbels reizen we om 00.30 uur per metro terug naar ons hotel.

Dag 3: Zondag 11 november 2007

Na het ontbijt gaan we per metro naar Eberwalder Strasse voor een fietstocht door Berlijn. Helaas sneeuwt het vanochtend en dus gaat onze fietstocht niet door. Wel bezoeken we het kantoor van Berlin on Bike en krijgen uitleg over de verschillende fietstochten die zij organiseren. De meeste tochten duren vier uur, in deze tijd wordt op een rustig tempo onder begeleiding van een ervaren gids de minder bekende wijken van Berlijn bezocht. Om toch ochtend leuk in te vullen neemt de gids ons lopend mee via de Bernauerstrasse naar het documentiecentrum over de Berlijnse Muur. Hier is ook nog het enige stukje muur te zien dat “compleet” is, dat wil zeggen een voormuur, de doodszone en de daadwerkelijke muur, erg interessant om te zien. We reizen per metro naar het hotel om de koffers op te halen en vervolgens gaan we met de bus naar het station voor de terugreis. De ICE vertrekt om 13.40 uur terug naar Duisburg en vervolgens naar Arnhem