De Turkse Kust vanaf Alanya tot aan Bodrum

Posted door

Dinsdag 17 mei 2005

Vandaag moeten we om 04.30 verzamelen bij de Neckermann balie op Schiphol in vertrekhal 1. Nadat we de tickets hebben opgehaald gaan we naar vertrekhal 3 om in te checken (i.v.m. verbouwing is Transavia verhuisd naar vertrekhal 3). Daar aangekomen zien we dat we waarschijnlijk nog wel een aantal uurtjes in de rij moeten staan. Heel vertrekhal 3 staat hartstikke vol i.v.m. alle vluchten van Onur Air die zijn omgeboekt naar Transavia. Gelukkig worden er vrij snel extra balies geopend zodat we uiteindelijk toch snel in kunnen checken. Om iets over 07.00 vertrekken we met Transavia naar Antalya waar we lokale tijd om ca. 11.00 aankomen. We halen de koffers op (gaat gelukkig allemaal vrij snel) en rijden in ruim twee uur tijd naar Alanya. Na een heerlijke lunch in hotel Grand Kaptan checken we in in ons hotel Banana. Na het inchecken zijn we naar hotel Club Paradiso gereden om te dineren.Na het diner zijn we naar het centrum van Alanya gereden om nog wat te drinken. Het centrum is druk, er zijn veel uitgaansgelegenheden, vooral voor jongeren leuk.

Woensdag 18 mei 2005

We staan vroeg op want we hebben vandaag een druk programma. Om 09.00 vertrekken we met de bus naar het kantoor van Diana Travel (agent Neckermann). Dit kantoor ligt aan het Kleopatra strand net buiten het centrum. Vanaf hier krijgen we de opdracht twee accommodaties te bezoeken. We zoeken zelf uit waar ze liggen en hoe we er moeten komen. Vanuit het kantoor van Diana lopen we naar de eerste accommodatie, Hotel Bluestar, dit is ongeveer 10 minuutjes lopen. Vanuit Hotel Blue Star hebben wij een taxi genomen naar de andere kant van het centrum, naar appartementen Sifalar. Hiervoor betaalde we ongeveer €5,=. Vanuit Sifalar zijn we naar het centrum gelopen. Dit is ongeveer een kwartiertje maar op de straat daar naar toe liggen al diverse winkeltjes en restaurantjes. Het centrum zelf ligt aan beide zijde van de doorgaande weg en een hele hoop straatjes daarachter. Het centrum is druk, veel winkels en uitgaansgelegenheden. Via het centrum zijn we naar het Kleopatrastrand gelopen, dit strand is mooier dan het Oost strand en ligt ten westen van het centrum. Het strand bestaat voornamelijk uit hele kleine kiezeltjes maar ligbedden zijn overal aanwezig. Het laatste stukje terug naar het kantoor van Neckermann hebben we per taxi gedaan, dit kostte ca. €3,=.

We zijn met de bus in ongeveer een uurtje tijd naar Side gereden. De omgeving is wat verder landinwaarts bergachtig maar langs de kust is het vlak. Onderweg komen we vooral langs veel grote hotelcomplexen. Bij Side aangekomen zijn we eerst naar hotel Paloma Perissia gereden voor de lunch.

Hierna zijn we met de bus naar het oude centrum gereden. Het centrum van Side is heel compact, je bereikt het via een oude stadspoort met een oud amfitheater aan de linkerkant. Vanaf de parkeerplaats zijn we rechtdoor de drukke winkelstraat ingelopen, dit straatje eindigt aan zee waar een klein haventje is met aan de haven de Apollo tempel. Langs de haven en aan de rechterzijde van de plaats zijn veel restaurants met terrasjes. Het is dus een gezellig centrum niet te groot maar juist leuk doordat de oude opgravingen verspreid over het plaatsje nog duidelijk zichtbaar zijn.

Met de bus rijden we door naar Belek. Deze plaats heeft niet echt een centrum, er is een klein winkelcentra maar stelt niet bijzonder veel voor. Belek ligt wel heel mooi in het groen. De stranden bestaan voornamelijk uit kleinere kiezels en zand.

Vanuit Belek is het is nog een half uurtje rijden naar Aksu/Lara waar we overnachten het Kervansaray hotel. De omgeving is hier vlak, geen groen zodat je een kale kuststrook hebt waar je alle grote hotels langs elkaar ziet liggen. Buiten de hotels is helemaal niets, de hotels zijn hier allemaal groot en all in dus je mist het ook niet.

Toen het net donker begon te worden zijn we met de bus opgehaald en naar het riviertje gereden dat naast hotel WOW Topkapi ligt. Hier zijn we met kleine bootjes naar de overkant gebracht waar een heel eenvoudig visrestaurantje (Manav Mustafa) op vlonders op het water drijft. Erg sfeervol. Het eten is eenvoudig maar het was wel authentiek en gezellig.

Donderdag 19 mei 2005

Vandaag bezoeken we eerste twee hotels in Aksu/Lara.

Na de hotelbezoeken zijn we in een half uurtje tijd zijn we naar Antalya gereden. Hier hebben we in kleine groepjes een stadswandeling gemaakt. We zijn afgezet in de buurt van het Ataturk monument. Dit ligt in de wijk Kaleici. Vanaf hier lopen we eerst via smalle hellende straatjes naar het haventje. Dit ligt heel mooi ingesloten door hoge rotsen en aan de kade zijn een klein aantal restaurantjes te vinden. Via het haventje klimmen we de stadsmuur op dit hier omheen ligt. We lopen door de smalle oude straatjes langs diverse moskeeën naar het stadspark. Het is hier vandaag heel erg druk omdat het Ataturk dag is. Dit is voor veel mensen een vrije dag en er worden veel dingen voor de kinderen georganiseerd. We lopen door het park aan de andere kant de Ataturk Cadessi op. Dit is een brede boulevard die het “toeristische” centrum scheid van de rest van de stad. Na een paar honderd meter komen we bij de oude stadspoort van Hadrianus waar we onderdoor weer het oude centrum in lopen. We komen een klein restaurantje tegen waar je al snel aan voorbij zou lopen. Via een oude poort kom je op een schattig binnenplaatsje uit waar een klein aantal tafeltjes en stoeltjes staan. Op het binnenplaatsje is het even heerlijk genieten van de rust onder het genot van een drankje (5 drankjes €8,=)

Na een korte stop lopen we verder naar de Murat Pasja moskee. Als we hier vanuit een zijstraatje een foto staan te maken worden we aangesproken door iemand van de lokale bevolking of we het niet leuk zouden vinden om binnen een kijkje te nemen. We zijn nadat we onze schoenen hebben uitgetrokken en een hoofddoekje hebben omgeknoopt naar binnen gegaan. Toen we zelf even hebben rondgekeken werden we aangesproken door de imam, die heeft ons van alles uitgelegd over de moskee en over de islam. Interessant!

Omdat we alle bezienswaardigheden onderweg wel zijn tegengekomen zijn we na het bezoek aan de moskee teruggelopen naar de haven en hebben nog heerlijk gegeten. Voor een maaltijd met drankje betaalde we gemiddeld € 8,=

We rijden door naar Kemer waar we inchecken in hotel WOW Kiris.

‘s-Avonds zijn we per bus naar het centrum van Kemer gereden. Dit ligt zo’n 7 kilometer verder. Het centrum van Kemer bestaat uit een grote autovrije winkelstraat waar van alles te vinden is. Aan het uiteinde van de winkelstraat loop je via een park naar een klein haventje waar een aantal gezellige terrasjes te vinden zijn. Wanneer je de waterkade volgt kom je in Moonlight Park uit. Dit is een park waar een openluchtdiscotheek ligt en diverse hippe tentjes hier omheen.

Vrijdag 20 mei 2005

Vandaag vroeg eruit. We hebben heerlijk ontbeten in het open lucht restaurant. Daarna zijn we om 08.30 vertrokken voor de langste busrit van deze reis. Via de kustweg rijden via een prachtig groen landschap in ongeveer anderhalf uur tijd naar het plaatsje Myra. Hier zou Sinterklaas gewoond hebben. Het plaatsje zelf hebben we niet gezien maar we zijn wel gestopt bij de oude rotsgraven aan de rand van het plaatsje. De rotsgraven zijn tegen een heuvel gebouwd, je mag hier niet in. Wel kun je het oude amfitheater in wat ernaast gelegen is. Na een klein uurtje zijn we verder gereden en hebben we een korte tussenstop gemaakt in het plaatsje Kas. Dit is een klein havenplaatsje met wat terrasjes en een klein aantal winkeltjes, gezellig. Na een heerlijk vers glaasje sinaasappelsap (€2,=) zijn we verder gereden. De kustweg is kronkelig maar erg mooi. Je komt baaitjes tegen met helder blauw water. Om ongeveer 15.00 uur komen we aan in Fethiye. Helaas gaan we het plaatsje zelf niet bekijken maar vanuit de bus word wel duidelijk dat het om een grote havenplaats gaat (ca. 50.000 inwoners). Het is een drukke stad maar hier en daar zien we wel weer leuke zijstraatjes waar een aaneenschakeling van kleine restaurantjes ligt. Fethiye is schitterend gelegen, ingesloten in groene bergen met mooie baaien en een hele hoop bootjes. We rijden door naar hotel Letoonia dat een stukje buiten de plaats ligt. We checken in en gaan lekker lunchen.

Begin van de avond rijden we verder naar de omgeving van Oludeniz. Ook in Oludeniz hebben we helaas geen tijd om uit te stappen. We rijden wel even met de bus door de plaats. Deze plaats is niet zo groot en ligt ingesloten tussen de groene bergen. Direct achter het strand ligt een kleine boulevard met winkels en restaurants en ook een aantal zijstraatjes waar van alles te vinden is. We rijden via de heuvelachtige kustweg naar hotel Lykia World.

Zaterdag 21 mei 2005

Vandaag zijn we in ruim een uurtje tijd naar Dalyan. De weg er naar toe gaat door een mooi, groen, bergachtig landschap. Dalyan zelf ligt mooi, rustig aan een riviertje met aan de overkant direct weer de groene bergen met ook rotsgraven. Het centrum is compact, er zijn diverse winkeltjes en restaurantjes. Langs de waterkant is een kleine boulevard met bankjes. Op zaterdag is de lokale markt. Om bij het strand te komen moet je ongeveer 20-30 minuten met een bootje mee. Het strand is ’s-nachts vaak niet toegankelijk i.v.m. de schildpadden die hier hun eieren leggen. We hebben twee accommodaties bezocht.

We zijn begin van de middag met bootjes over de rivier naar een restaurant gevaren voor de lunch. Na de lunch zijn we per bus verder gereden naar Marmaris waar we halverwege de middag aankwamen. Na het inchecken in hotel Grand Ideal zijn we Marmaris gaan verkennen.

Om half vier vertrekken we vanuit hotel Grand Ideal. We lopen naar de boulevard waar ten hoogte van het iberostar hotel (wat naast Grand Ideal ligt) een taxiboot vertrek richting Icmeler. Voor een bedrag van €5,= p.p. stappen we op een taxiboot naar Icmeler. Na een paar minuten worden we afgezet bij hotel Marmaris Park.

Na de bezichtiging van Marmaris Park staan we klaar om een dolmus aan te houden maar omdat we met een vrij grote groep zijn lukt het alsmaar niet een leeg busje te vinden. Uiteindelijk gaan we met de taxi naar Icmeler en na flink onderhandelen betalen we hier slechts €2,= voor. We worden in Icmeler afgezet en maken een kort rondje door het centrum. Het centrum van Icmeler is compact. Het ligt gedeeltelijk aan de boulevard achter het strand en twee zijstraatjes hiervan, waarvan een straatje langs een kanaaltje ligt. Het strand ziet er netjes uit. Vanuit Icmeler nemen we een taxi voor €10,= naar appartement Cosmopolitan in Marmaris.

Vanuit appartementen Cosmopolitan lopen we naar de boulevard van Marmaris. Omdat we een beetje in tijdnood zitten nemen we daar een dolmus naar de oude bazaar voor €1,= p.p. In een klein half uurtje verkennen we de bazaar met zijn vele winkeltjes en bekijken we ook het einde van de boulevard de jachthaven en de vele terrasjes die aan de havenkade liggen. Met de dolmus rijden we ook weer voor €1,= p.p. in een kleine tien minuutjes terug naar Grand Ideal. Hier kunnen we direct aanschuiven voor het diner. Na het diner gaan we lopend over de boulevard naar het oude centrum. Dit is ruim een half uur lopen. Aan de boulevard is een aaneenschakeling van terrasjes en uitgaansgelegenheden te vinden. Achter de bazaar bevindt zich de barstreet. Dit is een smal straatje met aan beide zijde bars en cafés. Om ca. 13.00 uur lopen we terug naar het standbeeld van Ataturk en gaan met de bus terug naar het hotel.

Zondag 22 mei 2005

We worden ’s-ochtends door de bus opgehaald en rijden in een klein half uurtje tijd naar een kleine haven waar de boot klaar ligt. Per hydrofoil varen we in ongeveer een half uur tijd naar Bodrum. We leggen aan in de haven nabij het kasteel. We krijgen een uurtje de tijd om een klein stukje van het centrum te verkennen en dat doen we dan ook. Direct achter de haven ligt weer een soort bazaar met heel veel winkeltjes. Grenzend aan de bazaar komen we in een winkelstraatje waar ook een aantal horecagelegenheden zijn met kleine terrasjes op het strand. Dit winkelstraatje komt uit op een kleine boulevard waar aan de ene kant een redelijk kiezelstrand ligt en aan de andere kant terrasjes. Omdat we niet veel tijd meer hebben lopen we terug naar het kasteel van waaruit we gezamenlijk naar de andere kant van de haven wandelen om te lunchen. Aan het eind van de middag, na de lunch gaan we per bus naar het WOW Bodrum Resort waar we inchecken.

Begin van de avond gaan we per bus naar Bodrum waar we in het centrum worden afgezet. We hebben drie bonnetjes van restaurants gekregen waar we in ieder restaurant een ander turks hapje kunnen proberen. Terwijl we plaatsnemen in het eerste restaurantje krijgen de turken het in hun bol. In Istanbul is zojuiste de spannende voetbalwedstrijd afgelopen tussen Galatasaray en Federbache waarbij de laatste kampioen is geworden. De fans gaan toeterend door de straten met vlaggen, er is vuurwerk, kortom de fans vieren feest. Leuk om mee te maken. Na heerlijk te hebben gegeten gaan we terug naar het hotel.

Maandag 23 mei 2005

De voorlaatste dag al weer. We worden in de ochtend met de bus naar hotel Tropicana Beach gebracht.

Na de bezichtiging van dit hotel lopen we in een kleine 10 minuutjes van Tropicana Beach via de boulevard van Gumbet naar hotel Park im Palas.

Het strand van Gumbet is een stukje breder dan in Bodrum en is een zandstrand. Ik vond het er ietwat rommelig uitzien doordat er veel gras aan de achterzijde groeide. Vanuit Park im Palas zijn we door de straatjes van Gumbet gelopen. De boulevard is vlak maar het centrum bestaat uit voornamelijk hellende straatjes. Overdag is het er wat rustiger, veel winkeltjes. Maar als we ’s-avonds door de plaats rijden zie je wel veel uitgaansgelegenheden. Aan een doorgaande weg in Gumbet hebben we een dolmus aangehouden en zijn we voor €1,= p.p. naar Bodrum gereden. We zijn uitgestapt op de vaste standplek van de dolmusjes die iets achter het centrum ligt. Via de smalle straatjes zijn we naar de boulevard gelopen en daarna via de boulevard naar het Diamond of Bodrum hotel.

Nadat de bezichtiging van Diamond of Bodrum zijn we via de boulevard weer naar het centrum gelopen en van daar uit via het dolmusbusstation naar het ziekenhuis. We hadden de opdracht een ziekenhuis te bezoeken om te kijken of het netjes was. Een politie agent heeft ons de weg gewezen. Het was behoorlijk druk bij het ziekenhuis dus we hebben alleen de entree gezien, dit zag er allemaal netjes uit. Na heel kort met de receptionist te hebben gesproken zijn we er nog wel achtergekomen dat er Nederlands en Duits sprekend personeel aanwezig is. Daarna zijn we weer snel vertrokken. Vanaf het dolmusstation zijn we voor €1,= p.p. naar Bitez gereden. Dit is ongeveer 10-15 minuutjes rijden. We worden hier aan het begin van het centrum afgezet en gaat eerst wat eten (voor een pizza en twee ice tea betalen we net geen €10,=). Het centrum van Bitez bestaat uit een boulevard met leuke terrasjes aan de zeezijde. Het is niet heel groot maar toch voldoende te doen. Het strand is netjes.

Om 14.00 uur worden we met de bus opgehaald en gaan we naar Turgutreis voor de eindpresentatie van deze studiereis.

Na het diner in hotel Club Voyage Torba gaan we nog een drankje nemen in Bodrum.

Dinsdag 24 mei 2005

De laatste dag. Ontbijten, koffer pakken naar de luchthaven. Het is een klein half uurtje rijden vanaf Gumbet. De luchthaven is niet heel groot maar wel netjes.