Welcome to THE GAMBIA!

Posted door

Donderdag 28 oktober 2004

Om half zes in de ochtend kwamen we aan op Maastricht Aachen airport. Na een heerlijk ontbijtbuffet in het restaurant op de luchthaven zijn we om half acht vertrokken met Transavia richting Gambia. Het is ruim zes uur vliegen en met het tijdsverschil van twee uur kwamen wij om half een in de middag aan op de luchthaven van Banjul. De host en hostes van Olympia (Liane en Mark) hebben ons opgehaald van de luchthaven en brachten ons met de bus in ongeveer 20 minuten naar Kotu waar we in een hotel Kombo Beach van een heerlijke lunch hebben genoten. Om ongeveer drie uur zijn we in gaan checken in hotel Senegambia Beach in Kololi. Na een heerlijke duik in het zwembad en een lekker diner zijn we vroeg ons bedje ingegaan.

Vrijdag 29 oktober 2004

Vandaag staat de hele dag in het teken van accommodatiebezoek. We hebben o.a. accommodaties bekeken in Kololi en Kotu.

Zaterdag 30 oktober 2004

In de ochtend hebben we accommodaties bezocht in Kotu en Cape Point. Om drie uur werden we door de lokale agent opgehaald bij ons hotel voor de halve dag excursie naar Abuko National Park. Normaal gesproken is het ongeveer een half uur rijden naar de ingang van het park maar i.v.m. de drukte in Serrakunda hebben wij er een klein uurtje over gedaan. Dit was overigens wel een hele beleving. We zijn dwars door Serrakunda gereden, de grootste stad van Gambia met alle drukte en hectiek die daar bij hoort. Onderweg hebben we ook een korte stop gemaakt bij de lokale veemarkt. Bij aankomst bij Abuko betalen we de entree en mogen vervolgens door het vervallen poortje naar binnen. Abuko is een groot, groen gebied waar heel veel vogels en apen leven maar ook krokodillen en antilopes. Onderweg kom je een aantal observatieposten tegen maar ook vanaf het pad kunnen je de dieren bewonderen. Halverwege de wandeling, die totaal twee uur duurt, komen we een opvangcentrum voor gewonde aapjes tegen en ook worden hier een leeuw en hyena’s verzorgd. Om ongeveer zeven uur kwamen we weer in het hotel terug waarna we nog heerlijk genoten hebben van een diner in hotel Karaiba.

Zondag 31 oktober 2004

Om acht uur werden we opgehaald door drie 4-wheeldrives om het echte Gambia te leren kennen. We rijden allereerst via de asfaltweg naar Serrakunda. Serrakunda is de grootste stad van Gambia. We rijden door de woonwijken en langs de drukke markt naar een kleine basisschool. Dit is niet meer als een oud, donker, betonnen blok met golfplatendak waar twee klasjes zijn ondergebracht. Alle kindjes hadden een liedje voor ons voorbereid wat ze met z’n allen gingen zingen en ook de directeur van de school heeft uitgelegd hoe het onderwijs in Gambia in elkaar zit. Na dit bezoek zijn we door de binnenlanden over stoffige rode zandwegen naar het zuiden gereden richting Sanyang Beach. Het binnenland bestaat behalve uit rode zandwegen uit een groen landschap met lage begroeiing. Her en der liggen kleine hutjes en zijn de mensen op het land aan het werk. Echt landbouw kennen ze niet in Gambia, wel worden er veel pinda’s verbouwd. In de buurt van Sanyang Beach hebben we een woning bezocht met daarbij de uitleg hoe de mensen leven. Net als de school was ook de woning oud, klein, donker en rommelig maar ook weer indrukwekkend om te zien. Ze leven hier vaak met grote families, ouders, kinderen met aanhang etc. We hebben een heerlijke lunch gehad op Sanyang Beach onder een rieten afdakje. De terugweg zijn we gewoon over de verharde weg langs de stokvisrokerij naar het hotel teruggereden waar we tegen vijf uur weer aankwamen. Al met al een indrukwekkende dag.

Maandag 1 november 2004

Vandaag staat de excursie Orientation Tour op het programma. Ook vandaag worden we weer om acht uur opgehaald, ditmaal gewoon met onze bus. In een klein half uurtje rijden we naar Banjul, de hoofdstad van Gambia. We brengen hier een bezoek aan het Nationaal museum wat wel grappig is want in van plaats van een statig gebouw met veel historie is het een oud pandje en ook de tentoonstelling zelf is af en toe lachwekkend. Zo hangt er b.v. een foto van het eerste benzinestation van Gambia omdat ze daar zo trots op zijn en ook de jurk van miss Gambia uit 1984 is tentoongesteld. Je kunt hier goed zien dat zij aan hele andere dingen waarde hechten als wij hier in Nederland. Na een kort bezoek, het museum is maar klein, rijden we door naar de markt van Banjul. Iedere dag is er in alle plaatsen een markt. De Gambianen hebben geen koelkasten en diepvrieskisten en dus gaan ze iedere dag de markt op om inkopen te doen. Ook dit is wel weer heel indrukwekkend, het is er druk, hectisch, af en toe vies maar vooral ook heel kleurrijk. We zijn door de overdekte straatjes over de markt gelopen maar ook door de vlees en vishal waar ze druk aan het hakken waren met alle vieze luchtjes etc die daar bij horen. Aan het einde van de lokale mark is een toeristische markt waar veel souvenirtjes te koop zijn. Vooral batik en houtsnijwerk is populair. Vanaf de markt kun je een straat oversteken om bij de Gambia rivier te komen. De rivier is erg breed met veel scheepvaart en kleine vissersbootjes. Helaas hebben we de ferry niet gezien, maar dat moet ook een hele beleving zijn om te zien waar daar allemaal op kan en gaat. We vervolgde onze tocht naar Serrakunda waar we een batikfabriekje bezocht hebben. Hier kregen we uiteraard eerst uitleg hoe dat in z’n werk gaat en daarna was er uiteraard de gelegenheid om doeken, tafelkleden etc. aan te schaffen. Het laatste gedeelte van onze tocht gaat naar Bakau waar we de lokale krokodillenpoel bezocht hebben. Dit is niet meer als een soort vijver met waterlelies waar 70 krokodillen in leven. Een aantal hiervan liggen op het pad langs de vijver in het zonnetje op te warmen. En wat in Nederland niet kan is hier natuurlijk wel mogelijk, je kunt de krokodillen hier aanraken van dichtbij bekijken. Natuurlijk moet je wel goed opletten dat ze zich niet per ongeluk omdraaien en happen.

Omdat we met onze bus niet bij de ingang konden komen moeten we heen en terug 10 minuutjes door de woonwijk lopen wat weer een hele beleving is. Het hele dorp komt naar buiten, lopen met je mee, houden je hand vast en willen alles van je weten. Om ongeveer vier uur zijn we weer terug bij hotel Senegambia Beach waar we nog even de tijd hebben om het marktje in Kololi te bekijken.

Dinsdag 2 november 2004

Vroeg opstaan, vandaag is de laatste dag. Om kwart over tien worden we opgehaald voor de transfer naar de luchthaven. Het inchecken gaat vrij vlot en de vlucht vertrek uiteindelijk met een half uurtje vertraging naar Maastricht. Om de reis helemaal in Afrikaanse sferen af te sluiten moeten we in Maastricht nog wel een uurtje op onze koffers wachten. In Gambia zijn namelijk alle koffers van Amsterdam en Maastricht door elkaar gehaald waardoor ALLES er in Maastricht uit gehaald moet worden om vervolgens aan de hand van de labels de goede koffers er uit te pikken. Al met al was het dus een geslaagde reis waar we veel indrukken hebben opgedaan.