Bienvenido a Mallorca y Ibiza

Posted door

Zondag 9 mei 2004

Vandaag zijn we met Martinair via Mallorca naar het Spaanse eiland Ibiza gevlogen. De vlucht vertrok om 08.30 uur en om ongeveer 12.40 uur kwamen we aan. Na aankomst op de luchthaven hebben we vijf auto’s opgehaald bij Betacar. Dit verhuurbedrijf heeft een depot op de luchthaven zelf. We kregen vier nette redelijk nieuwe auto’s mee en zijn naar Playa d’en Bossa gereden. Dit is een toeristische wijk op ongeveer 3 kilometer afstand van Ibiza Stad. We zijn ingecheckt in Aparthotel Gabri en na ons te hebben opgefrist zijn we doorgereden naar de westkust van het eiland, San Antonio Abad. Na de lunch in appartementen Ses Sevines hebben nog een aantal andere accommodaties bekeken en natuurlijk de plaats zelf. Eind van de middag zijn we teruggereden naar Playa d’en Bossa om om te kleden. Vervolgens zijn we met de lokale bus naar het centrum van Ibiza Stad gereden. Dit kost Euro 1,50. In Ibiza Stad heeft we van een heerlijk diner genoten en we hebben de dag afgesloten met een stadswandeling door de oude stad. Het oude centrum van Ibiza ligt tegen een heuvel gebouwd en is helemaal ommuurd. Binnen de stadspoorten is een wirwar van kleine straatjes, winkeltjes, restaurantjes. Erg gezellig om door heen te wandelen. We zijn teruggelopen naar het nieuwe centrum en met de taxi teruggereden naar aparthotel Gabri. De kosten van deze taxirit waren Euro 7,=

Ibiza Stad, Figueretas, Playa d’en Bossa
Ibiza Stad is de stad met een oud, ommuurd centrum, veel uitgaansgelegenheden, winkels en restaurantjes. De wijken Figueretas en Playa d’en Bossa liggen min of meer vast aan de stad. Dit zijn de toeristische wijken waar de meeste hotels en appartementen te vinden zijn en waar voor heel de kust een breed zandstrand aanwezig is. Ook deze wijken zijn druk en er zijn diverse winkels en uitgaansgelegenheden te vinden. Om met de bus van Playa d’en Bossa naar Ibiza Stad te gaan kost ongeveer Euro 1,05 p.p. met de taxi is dat Euro 7,= voor een taxi.

San Antonio Abad
Deze plaats is gelegen aan de westkust van het eiland. Het oude centrum is gelegen achter de haven en is een wirwar van drukke straatjes. Vanaf de haven loopt een drukke kustweg naar het zuiden. Niet overal is strand aanwezig, het is afgewisseld met rotsen. Overal in de plaats zijn winkels, restaurants en uitgaansgelegenheden te vinden. Deze plaats word ook weer veel door de Engelsen bezocht, iets ten zuiden van het centrum is ook een soort van kermis. Buiten het centrum zijn wel een aantal accommodaties te vinden die rustig zijn gelegen.

Maandag 10 mei 2004

Vanochtend zijn we vroeg opgestaan. Van de hostess hebben we een routebeschrijving ontvangen voor vandaag. We gaan zowel leuke dingen bekijken als accommodaties bezoeken. Onze tocht begint zuidwaarts richting de luchthaven. We rijden de luchthaven voorbij door de zoutpannen Las Salinas naar het zuidoosten van het eiland. We komen uit bij het strand van Es Cavallet. Een mooi, rustig gelegen zandstrand met een klein restaurantje waar we koffie hebben gedronken. Via de Las Salines vervolgen we onze route via San Jose naar het zuidwesten van het eiland, Cala Vadella. Het laatste gedeelte van deze route reden we door een schitterend landschap, groen en heuvelachtig met regelmatig mooie uitzichten over groene dalen. Op het einde van de weg hebben we uitzicht op de schitterende baai van Cala Vadella. Dit is een klein plaatsje met wat hotels en appartementen. De baai is omsloten door rotsen en heeft een mooi zandstrand en helderblauw water. Na bezoek aan een hotels rijden we via San Jose en San Antonio Abad weer terug naar het de oostkust, iets ten noorden van Ibiza Stad, Santa Eularia del Rio. Dit is een grotere stad met veel winkels, restaurantjes en een jachthaven. Op een van de terrasjes aan de haven eten we een heerlijk broodje en drinken we wat. Om 16.00 vervolgen we onze weg terug naar Playa d’en Bossa. We pakken onze koffers en rijden richting de luchthaven. Onderweg moeten we nog even de tank volgooien, de kosten zijn ongeveer Euro 0,90 per liter. We leveren de auto’s weer in op de luchthaven en checken in voor onze vlucht naar Mallorca. De vlucht duurt ongeveer een half uurtje en we vliegen met een klein propellertoestel van Iberia. Aangekomen op Mallorca verwijst hostess Anneke ons naar de juiste bus die ons naar Cala d’Or brengt. De transfer duurt ongeveer een uurtje maar rijdt door een aantal schitterende oude stadjes, niet vervelend. Aangekomen checken we in, schuiven aan voor een heerlijk avondmaal om vervolgens uit te rusten voor de volgende dag.

Cala Vadella
Een schitterende baai in het zuidwesten van Ibiza. Het zandstrand is omsloten door mooie rotsen en ligt tussen groene heuvels. De plaats zelf is rustig en heeft een klein aantal restaurantjes en met uitzondering van een klein aantal barretjes geen uitgaansgelegenheden. De weg naar Cala Vadella loopt over een slingerweg door de groene bergen.

Cala d’Or
Deze plaats ligt aan de oostkust van Mallorca en bestaat voornamelijk uit witte bebouwing, niet overdreven hoog. De noordelijke en de zuidelijk wijk zijn rustig, hier liggen ook veel appartementen en zijn ideaal voor families met kinderen. De middelste wijk is het centrum van Cala d’Or. Het centrum bestaat uit veel barretjes met terrasjes, winkels en restaurants. De kust bestaat uit verschillende baaitjes met kleine strandjes omsloten door hoge rotskusten. De direct omgeving van Cala d’Or is groen en heuvelachtig, erg mooi en een tochtje doorheen te maken.

Dinsdag 11 mei 2004

Na het ontbijt halen we onze auto’s op bij Centauro. Dit verhuurstation ligt direct naast appartement Marta’s waar wij verblijven. We krijgen viermaal een Ford Focus mee die er ook weer keurig uitzien. Van hostess Kalinka ontvangen we de route voor de puzzeltocht van vandaag. Halverwege gaan we twee accommodaties bezoeken maar verder zijn we vrij om het eiland te verkennen. We starten onze route noordwaarts langs de oostkust van het eiland. In Porto Christo maken we een fotostop bij het schilderachtige haventje. Via Cala Millor rijden we verder naar het noorden om vervolgens via Son Servera en Arta bij Ca’n Picafort weer bij de kust uit te komen. De route door het binnenland is erg mooi, groen en heuvelachtig met schitterende stadjes. Iets verderop in Alcudia krijgen we een lunch aangeboden en bezoeken we twee hotels. Het toerische Puerto de Alcudia is druk een heeft een mooi breed zandstrand. Ten noordwesten van deze toeristische wijk ligt de oude stad Alcudia. Dit is schitterend om te bezoeken, ook weer ommuurd en leuke kleine straatjes. Om ongeveer 16.00 uur rijden we via de route weer terug door het binnenland naar Cala d’Or. Ook deze route gaat weer door de groene heuvels langs mooie stadjes als Petra tot we bij Porto Colom de kust weer bereiken. Om 18.00 uur zijn we weer terug bij ons appartement. We bezoeken hier nog twee andere appartementen. Daarna wandelen we nog even naar het strand van Cala Egos, 5 minuutjes van appartement Marta’s. Het strandje is hier klein en smal maar het ligt in een schitterende baai ingesloten door hoge rotsen. Na ons te hebben opgefrist lopen we via de jachthaven naar het centrum van Cala d’Or, ongeveer een half uurtje lopen, waar we in een restaurantje gaan dineren. Het centrum van Cala d’Or is gezellig met veel barretjes, restaurantjes en terrasjes. Na nog wat te hebben gedronken in de Friends Bar nemen we de taxi terug naar ons appartement. De kosten hiervan zijn Euro 5,=

Alcudia
Deze plaats ligt aan de noordkust van Mallorca. De oude stad Alcudia is ommuurd en heeft gezellige smalle straatjes met winkeltjes. Twee keer per week is hier een markt. Op ongeveer 10 minuutjes rijden ligt de plaats Puerto de Alcudia. Hier ligt o.a. de haven en aansluitend een lange drukke kustweg waarlangs eigenlijk al toeristische faciliteiten zich bevinden. Hier liggen de meeste hotels, appartementen, winkels en ook mooie brede witte zandstranden. In het achterland liggen twee natuurparken Albufereta en s’Albufera.

Woendag 12 mei 2004

De laatste dag alweer. We laten de autosleutels achter bij de receptie van ons appartement want vandaag gaan we met de bus op pad. We pakken onze koffers en zetten deze in de bus want we komen vanavond niet meer terug in ons appartement. Om 09.15 uur vertrekt de bus naar de toeristische baai van de hoofdstad Palma. Na ongeveer anderhalf uur rijden komen we aan in Santa Ponsa. Hier bezoeken we een appartement en rijden we met de bus langs het strand en door het centrum. Het is een mooi breed zandstrand met een parkje erachter. Achter het strand en een zijstraat daarvan ligt het centrum met veel winkels en restaurants. We vervolgen de weg naar Palma Nova en Magaluf. Magaluf is erg Engels georiënteerd met pubs als “Picadilly”en “Britanica”. Beide plaatsen beschikken we weer over een mooi breed zandstrand met hierachter een wandelboulevard. We bezoeken ook hier weer een appartement en rijden verder naar Kasteel Bellver. Deze burcht ligt hoog op een berg boven de hoofdstad Palma. Het kasteel zelf hebben we niet bezocht, we hebben alleen van de parkeerplaats gebruik gemaakt om een mooie foto van de drukke stad beneden ons te maken. We lunchen in een hotel in de omgeving van El Arenal en gaan vervolgens deze plaats ook bezoeken. El Arenal, Playa de Palma en Ca’n Pastilla liggen allemaal tegen elkaar aan en hebben een lang zandstrand met een wandelboulevard erachter. Aan de boulevard zijn veel barretjes gelegen waarvan het gedeelte bij de jachthaven vooral gericht is op Nederlanders en het gedeelte in de omgeving van de RIU hotels vooral gericht is op het Duitse publiek. Om 19.00 uur haalt de bus ons weer op om naar de luchthaven te rijden, dat is van hieruit maar een kwartiertje. We checken in en vliegen om 20.30 uur met Dutchbird weer terug naar Amsterdam waar we om 22.45 uur weer aankomen.

Santa Ponsa
Ligt aan de toeristische baai waar ook de hoofdstad Palma ligt. Santa Ponsa ligt in een soort van kom met beneden het zandstrand, daarachter een parkje en de straten hier omheen is het centrum. De omgeving is groen en bergachtig. Binnen de plaats zijn wel hoogteverschillen.

Palma Nova en Magaluf
Deze twee plaatsen liggen aan dezelfde baai als Santa Ponsa en liggen tegen elkaar aan. Voor de plaats zijn drie lange brede zandstranden met daarachter een wandelpad. De winkels en uitgaansgelegenheden liggen aan de drukke kustweg. In deze plaatsen komen veel Engelsen en hier zijn dan ook pubs te vinden zoals Picadilly en Brittanica.

El Arenal en Playa de Palma
Beide plaatsen liggen ten oosten van de hoofdstad Palma aan een grote baai. Samen met de plaats Ca’n Pastilla is het een eigenlijk een grote plaats. In El Arenal begint de plaats met een haventje en van daaruit loopt de lange boulevard en een lang strand tot aan Ca’n Pastilla. De stranden zijn wat smaller dan in b.v. Magaluf en Palma Nova. Aan de boulevard liggen alle uitgaansgelegenheden. Vanaf de haven bij strandhuisje 1 tot en met 5 liggen voornamelijk de Nederlandse uitgaansgelegenheden. Vanaf strandhuisje 5 begint het wat Duitser te worden. De luchthaven ligt op ongeveer een kwartiertje afstand, dit kan voor enige overlast zorgen