Verrassend Tunesië

Posted door

Kruiden, drukte, woestijnen, authentieke plaatsen, mozaïeken, waterpijp, kamelen en heerlijke stranden. Dat is Tunesië in een notendop.
Wij mochten tijdens onze studiereis het noorden van Tunesië ontdekken en dat was heel bijzonder. We hebben vanuit 2 locaties diverse uitstapjes gemaakt en daardoor in korte tijd toch veel van Noord Tunesië kunnen zien.

Onze reis is gestart in de omgeving van Monastir, zelf een leuke plaats met diverse winkels en restaurants. Maar vooral indrukwekkend was het Bourguiba Mausoleum, een monumentaal graf van voormalig president Habib Bourguiba in Monastir. Vanuit Monastir hebben we Sousse en Port el Kantoui bezocht. Beiden heel geschikt om vakantie te vieren. Waarbij je vanuit Port el Kantoui goed kan gaan duiken vanuit de leuke haven. Het is hier heel levendig zeker in de zomermaanden wanneer de Tunesiërs zelf vakantie vieren. Sousse heeft eigenlijk 2 kanten, de luxe hotels en de lokale souks. Hier is het een wir war van steegjes waar de kruidengeuren je tegemoet komen en je onderhandelt voor de leukste souvenirs. Dit is Tunesië zoals ik verwacht had. Om ook een andere, actievere, kant van Tunesië te ervaren gaan we op quad excursie. Heel leuk om iets actiefs te doen en ook nog veel te zien van het achterland rondom deze badplaatsen.

Als we de omgeving van Monastir hebben ontdekt trekken we verder via Kairouan, met ook weer heel gezellige souks, maar vooral indrukwekkende moskee ’s, nog noordelijker Tunesië in. En ook hier gaan we vanuit Hammamet, waar we verblijven, de omgeving verkennen.

Zo is het in Nabeul ook weer heerlijk relaxen op de stranden, watersporten en lekker slenteren door de souk. Hier is ook nog 1x per week de kamelenmarkt, hoewel er tegenwoordig nauwelijks nog kamelen te vinden zijn. Wel is het een gezellige lokale (vee)markt gecombineerd met andere (toeristen)kraampjes. Hammamet, waar ons hotel staat, is een hele fijne badplaats met vele luxe hotels, mooie stranden en zelfs een nieuw centrum met haven. Houd er in de keuze van hotel wel rekening mee dat het nieuwere deel Yasmine zo’n 10km van het oude centrum gelegen is. Je loopt dus niet zo van het authentieke Hammamet naar de nieuwe jachthaven. De medina (oud stadscentrum) van Hammamet is ook weer bijzonder sfeervol met z’n kleine straatjes, souk en Kashba van waar je een prachtig uitzicht hebt over de steegjes, daken en zee.

En, voor mij, als kers op de taart maken we vanuit Hammamet een dagexcursie naar de hoofdstad Tunis met het Bardo museum, Carthago met z’n Romeinse ruïnes en het blauwwitte kunstenaarsdorp Sidi Bou Said.

Tunesië een unieke, authentieke plek in Noord Afrika. Ik vertel u er heel graag meer over.