Eeuwenoude cultuur in Egypte

Posted door

Een bestemming die al lang op mijn “to do list” staat, Egypte! En dan niet alleen de stranden bezoeken met prachtige heldere Rode Zee maar ook Luxor en Caïro.

We vliegen met Transavia naar Luxor. We komen direct in het hectische Egyptische leven terecht. Je moet er van houden maar het is zeker leuk om te zien. We maken een rondrit door de stad waar ’s-avonds alles prachtig is verlicht en brengen o.a. een bezoek aan de Luxor Tempel die midden in het centrum is gelegen. Luxor is een leuke plaats om een aantal dagen door te brengen. Natuurlijk zijn vanuit Luxor veel bekend bezienswaardigheden te bezoeken maar ook heeft de stad zelf een prachtige wandelboulevard aan de Nijl, is er een toeristische soukh en een oude Arabische markt. Ook rijden er paardenkoetsen rond om de mooie plekjes in de stad te laten zien, spreek wel altijd vooraf een prijs af!

De volgende ochtend gaan we per bus op pad om te bezienswaardigheden te bezoeken waar we voor naar Luxor zijn gekomen. We beginnen met de Karnak Tempel. Deze prachtige tempel ligt in het Noorden van het centrum, nog wel in Luxor zelf. Het is een groot tempelcomplex met o.a. grote pilaren vol hiëroglyfen en beelden van de vroegere farao’s.

Via een brug ten zuiden van het centrum rijden we naar de West oever, het voormalige dodenrijk. Onderweg naar de “Vallei der Koningen” komen we langs de Memnon Kolossen. Twee enorme standbeelden die ooit de toegangspoort vormden van een groot tempelcomplex. In de Vallei der Koningen bevinden zich tientallen graven van de vroegere farao’s. Vanaf de ingang van elk graf loopt een smal pad richting de ruimte waar zich de graftombe bevond. De wanden en plafonds zijn prachtig versierd met hiëroglyfen.

Ook brengen we een bezoek aan de tempel van Hatsjepsoet, de enige vrouwelijke farao. De tempel ligt tegen een rotswand en ziet er vanaf een afstand erg indrukwekkend uit. Binnen in de tempel is niet heel veel te zien.

Na ons bezoek aan Luxor reizen we per nachttrein van Luxor naar Caïro. Weinig geslapen maar een geweldige ervaring! Net als Caïro zelf…

Caïro is een stad van bijna 20 miljoen inwoners, gelegen aan de Nijl. Op een aantal plaatsen is het een prachtige stad maar op andere plekken ook weer ontzettend smerig. Prachtige moskeeën staan tegenover onafgebouwde huizen enz. Wat je zeker niet mag missen is een bezoek aan het Egyptisch Museum waar o.a. de schatten uit het graf van Toetanchamon te bewonderen zijn. Maar de moskeeën en de Khan El Khalili soukh zijn een bezoekje waard.

Uiteraard vertrek je niet uit Caïro zonder een bezoek te hebben gebracht aan de piramides van Gizeh. Deze zijn gelegen ten zuiden van Caïro. Aan de ene zijde grenzen ze echt aan de bebouwing van de stad maar aan de andere kant begint te woestijn. De piramides met o.a. de sfinx zijn prachtig om te zien en tegen betaling is het mogelijk in een van de piramides te kijken (wij zijn in de piramide van Chefren geweest).

Onze reis eindigde na een 6 uur durende busrit aan Rode Zee kust. Natuurlijk hebben we de badplaatsen Hurghada, Makadi en El Gouna bezocht voordat we weer terugvlogen naar Amsterdam. Een prachtige ervaring rijker!