Madrid & Valencia

Posted door

Dag 1: donderdag 06 november 2008

Vandaag vliegen we met Ryan Air vanaf Eindhoven naar Madrid. De vlucht vertrekt om 09.35 uur en ruim twee uur later landen we op de luchthaven van de Spaanse hoofdstad. We moeten even wachten op onze bagage en daarna gaan we op zoek naar de metro die ons naar de stad moet brengen. Wij zijn aangekomen in terminal 1 en de metro vertrekt tussen terminal 2 en 3, dit is nog wel een eindje lopen, zeker wanneer je met tassen en koffers aan het sjouwen bent. Op het metrostation is het mogelijk om een enkele reis naar het centrum te kopen maar ook een 10-rittenkaart is mogelijk. Houdt er rekening mee dat er een toeslag geld van Euro 1,= p.p. voor vertrek vanaf de luchthaven (dus een 10-rittenkaart kost €7,= + €1,= p.p.). De metro staat al klaar en brengt ons na 2 keer overstappen naar de Gran Via, het hartje van Madrid. We checken in in ons hotel Regente en gaan daarna op pad om de diverse hotels te bezoeken. Het is vandaag lekker weer, fris maar het zonnetje schijnt, dus we besluiten om lopend te gaan. Als je het niet erg vind om te lopen is er in Madrid veel op loopafstand van elkaar te bereiken. We zijn vanuit ons hotel naar Plaza Mayor gelopen waar het tourist office zit. Hier kun je gratis 15 minuten gebruik maken van internet en natuurlijk kunnen de medewerkers alles vertellen over de stad. Vanuit Plaza Mayor naar Puerto del Sol, Plaza de Espana en vervolgens naar het oosten van de stad, Paseo de Prada, Station Atocha en weer terug naar Plaza Mayor. Omdat we nog niet helemaal weten waar de restaurants zich bevinden is het ’s-Avonds even zoeken naar een restaurantje. Uiteindelijk hebben we tapas gegeten.

Dag 2: vrijdag 07 november 2008

Om 10.00 uur moeten we ons melden in de omgeving van Plaza de Espana voor een fietstour door Madrid. De tour word begeleid door Kaspar Winteler, de eigenaar van Bravo Bike. Hij mag zich officieel geen gids noemen maar woont al 5 jaar in Madrid en kan er enorm veel over vertellen. We hadden ons al afgevraagd hoe het fietsen zou gaan aangezien Madrid een drukke stad is en er nergens fietspaden zijn. Al snel word het duidelijk, we gaan over de stoep tussen de voetgangers door! We beginnen bij het koninklijk Paleis en gaan kriskras door de stad, via de bekende pleinen en straatjes naar het Parque del Retiro. Dit is een enorm groot stadspark ten oosten van het centrum. Het is hier heerlijk wandelen, fietsen, uitrusten, heerlijk. We stoppen bij een terrasje tegenover een hele grote vijver voor een kopje warme chocolademelk. Daarna fietsen we terug naar ons startpunt.

Tijdens de fietstour hebben we contact gehad met een Nederlands meisje die ons vertelde dat de Madrilenen ’s-middags uitgebreid lunchen en ’s-Avonds slechts een broodje eten of tapas. De meeste restaurants bieden ’s-Middags dan ook een voordelig lunchmenu aan voor ca. €10,= p.p. Dit bestaat uit een voorgerecht, hoofdgerecht, toetje en drinken. Dit is natuurlijk wel erg fijn om te weten. We zijn dit dan ook direct gaan proberen in de wijk Latina. Daar liggen twee straatjes, Cava Baja en Cava Alta, waar heel veel restaurantjes gelegen zijn. De lunch was heerlijk en inderdaad slechts €9,50 p.p.

Na de lunch gaan we met de metro op zoek naar het Sorolla museum, dit ligt iets ten noorden van het centrum (halte Iglesia). Het is een museum met schilderijen dat is ondergebracht in de woning van de schilder, vooral de tuin is heel gezellig aangelegd met veel groen en water. We wandelen verder naar de wijk Salamanca. Hier zouden de sjieke winkelstraten zich bevinden. En ja hoor, op de Calle de Sorrano vind je alle bekende zaken als Gucci, Prada etc. Aan het einde van deze weg komen we weer uit bij Parque del Retiro.

Via het park en het station lopen we terug naar de winkelpromenades. Dit zijn de Calle de Preciados en Calle de Arenal. Hier vind je echt alle winkels die je je maar voor kan stellen zoals El Corte Ingles, Zara, H&M etc.

’s-Avonds eten we nog een broodje (inclusief drankje €5,20) en dan is dag 2 alweer voorbij.

Tip voor een goed restaurant: “Tomas” aan de “Calle del Donde Duque”.

Dag 3: zaterdag 08 november 2008

Na het ontbijt vertrekken we met koffers en al naar het station. We gaan met de metro die ons vanaf het station Gran Via hier rechtstreeks naar toe brengt. Aangekomen op Estacion Atocha kopen we twee kaartjes naar Valencia. Dit valt nog niet mee omdat we nergens kunnen pinnen en de kaartjes alleen contact kunnen worden afgerekend!

Om 11.20 uur vertrek onze trein. Het is een heerlijke trein, net zoiets als de Thalys, waar we stoelnummers toegewezen hebben gekregen. De rit duurt 3 uur en 20 minuten met onderweg twee stops. Er is een bar-rijtuig aanwezig waar we voor ca. €4,70 een heerlijk broodje eten.

Om 14.42 uur komen we aan op estacion del Norte in Valencia. Dit is een prachtig oud station met veel houtsnijwerk en glas in lood. We lopen naar ons hotel Sorolla Centro, dit is slechts 3 minuutjes, en checken in. Na een bezoek aan het politiebureau (i.v.m. diefstal portemonnee) gaan we de stad bezoeken. Het oude centrum van Valencia is heel compact en erg sfeervol. Het is gelegen tussen het station in het zuiden en de Turia (droge rivierbedding) in het noorden. Het centrum bestaat uit diverse pleinen met daar omheen restaurantjes met terras, smalle oude straatjes, kerken, marktjes etc. De bekendste pleinen zijn Plaza Virgin, Plaza de la Reina en Plaza Ayutamiento. In het noorden ligt de Turia. Deze rivier is in de jaren ’50 drooggelegd omdat de stad telkens overstroomde. De rivierbedding is nu in gebruik als park (bijna 12km lang) met daarin ook een dierentuin, sportvelden en op het einde het Ciudad de las Artes y las Ciencias.

We hebben ’s-Avonds gegeten op het Plaza Virgin. Dit is een prachtig plein achter de kathedraal.

Dag 4: zondag 09 november 2008

Om 10.00 uur moeten we ons melden bij het kantoor van Valencia Bikes. Samen met een gids maken we een fietstour van ca. 3 uur. We beginnen in de Turia parken, gaan vervolgens het centrum in en eindigen bij Ciudad de las Artes. Na de tour eten we een heerlijke Paella (€10,=) op het Plaza Virgin en vervolgens staat de middag in het teken van hotelbezoek.

Dag 5: maandag 10 november 2008

De laatste dag alweer. ’s-Ochtends bezoeken we nog de laatste hotels waar we gisteren niet terecht konden en daarna gaan we naar de Mercado Central. Hier is een hele grote overdekte markthal waar ze allerlei soorten voedingswaren verkopen, zoals hammen, fruit, nootjes, vis etc.

Tegen het einde van de ochtend lopen we terug naar ons hotel om de koffers op te halen en gaan met de metro (€1,80) naar de luchthaven. De checken in en eten daarna nog een broodje. Om 15.50 uur vertrek onze vlucht naar Amsterdam waar we om ca. 18.00 uur landen.