Fàilte gu Alba ofwel, welkom in Schotland

Posted door

Als ik aan Schotland dacht, dacht ik aan ruige natuur, whisky, pubs, kastelen en regen. En, op de regen na, zat ik heel goed, maar hoe ruig en mooi de natuur was had ik niet verwacht. Tijdens mijn studiereis heb ik lang niet alles van Schotland gezien, maar een hele goede indruk gekregen en het smaakt naar meer.

Net over de grens met met Engeland is er het bijzondere plaatsje Gretna Green wat bekend staat om de vele huwelijken die hier worden voltrokken. Dit omdat er vroeger al vanaf hele jonge leeftijd (12 jaar) getrouwd mocht worden zonder toestemming van ouders. Tegenwoordig is dat niet meer toegestaan, maar het blijft een populaire trouwlocatie, met leuke musea en mogelijkheid tot een nephuwelijk.

Natuurlijk is er het bekende Loch Ness (zou het monster nu wel of niet bestaan…), maar wij hebben een boottocht over Loch Lomond gemaakt waar de mist mysterieus tussen de bergen bleef hangen. The Trossachs, waar Loch Lomond gelegen is, is een prachtig natuurgebied met diverse wandelpaden, jeepsafari’s, watersportmogelijkheden en mountainbike routes. En aangezien dit park niet al te ver van Edinburgh ligt is het zeker ook goed te combineren voor een korte trip Schotland.
Edinburgh is een heel leuke stad en mag nooit ontbreken op een reis naar Schotland. Naast de leuke winkels en pubs is het heel leuk om bij Mary King’s Close (onder de grond) de duistere geschiedenis van de stad te ontdekken. Edinburgh Castle is absoluut de moeite waard om te bezoeken, en dan niet alleen vanwege het mooie uitzicht. En als je het geluk hebt dat de Royal Edinburgh Military Tattoo in de reis valt zou ik dat zeker bezoeken (wel vooraf reserveren), Schotser dan dat wordt het zeker niet.

Ook een Whisky proeverij hoort er in Schotland zeker bij, of je nu een liefhebber bent of niet. Wij hebben de Blair Athol Distillery als locatie gekozen. Een van de oudste werkende distilleerderijen van Schotland en ook nog eens heel compact en sfeervol. Na een rondleiding volgt uiteraard een proeverij met 3 samples. Echt een aanrader, maar ben je hier niet in de omgeving, geen zorgen, distilleerderijen genoeg in Schotland.

Heb je meer tijd om rond te reizen door deze unieke bestemming, relatief dicht bij huis, dan hebben wij echt heel erg veel tips. Zo is Schotland tegenwoordig misschien net zo bekend vanwege de Jacobite (Harry Potter) Train als vanwege alle andere highlights. Deze trein rijdt elke dag over het Glenfinnan viaduct rond 10.15 en 14.30 en kan je de trein spotten zoals in de bekende films te zien is. Maar misschien nog leuker is een ritje met deze trein vanuit Fort William. Wat dan weer heel goed te combineren is met een klim of wandeling over Ben Nevis, de hoogste berg van Groot-Brittannië.

Vervolgens steek je vanuit Mallaig per boot over naar Isle of Skye, dit kan ook over de weg, maar per boot is dit gewoon een prachtige route. Skye is magisch en een van de meest iconische landschappen van Schotland. Bergpassen, ruige kustlijn, kastelen zijn kenmerkend voor dit gebied en daarom ook een veelvuldige filmlocatie.

En als er echt genoeg tijd is, rijd dan langs de ruige kustlijn, met een bijzonder mooi landschap naar John o’ Groats waar je op de boot stapt om de Orkney Islands te bewonderen. Naast ruige natuur is dit gebeid van zo’n 70 eilanden de plek om veel zeedieren en vogels te spotten, het noorderlicht te zien en te relaxen op witte zandstranden met helderblauw water. Vanwege de afgelegen locatie slaan veel reizigers dit gebied over, maar als het een beetje past zouden wij dit absoluut aanraden!

Nooit beseft dat je op zo’n 2 uur vliegen (of 1 nachtje op de boot) zoveel mooie natuur hebt met de kans om walvissen, dolfijnen, papegaaiduikers (puffins), zeeleeuwen, otters of potvissen te spotten. En daarnaast ook nog eens vele steden en dorpjes die voor gezelligheid en de nodige afwisseling zorgen. Wat een bijzondere bestemming!