Kom naar Kos

Posted door

Kos is een eiland dat deel uitmaakt van de Griekse Dodekanesos eilanden met als hoofdstad Kos-Stad. Zeg je Kos, dan zeg ik: lieve mensen, super fietseiland, leuke plaatsjes en lekker eten. Ondanks het gebrek aan kleine authentieke dorpjes is Kos wel een heel sfeervol eiland.

De grootste toeristenplaats op het eiland is Kos-Stad. Hier vind je een gezellige haven met daarbuiten de twee stranden, Lambi Beach en Psalidi Beach. Psalidi wordt ook wel gezien als een buitenwijk van Kos-Stad. De stranden zijn hier niet de mooiste van Kos, maar je kan hier wel op elke hoek van de straat fietsen huren om op pad te gaan om de stranden en leuke bezienswaardigheden van Kos te ontdekken. Uiteraard kan je tegenwoordig ook een elektrische fiets huren. Er loopt ook een fietspad langs de zee van Psalidi naar Lambi.

Ik vind Kos-Stad op zichzelf al een bezienswaardigheid. De fietspaden, smalle straatjes, de boulevard langs de haven en de gezellige terrasjes nodigen je uit om de stad te verkennen. Een stad om heerlijk rond te slenteren en te genieten van de archeologische opgravingen, welke je door de hele stad tegenkomt en gratis zijn te bezichtigen. Het Neratzia kasteel is een van de trekpleisters van de hoofdstad van Kos, gebouwd door de Templar ridders in de 14e eeuw.

Mastichari en Tigaki zijn twee kleinere plaatsen op het eiland, maar ook zeker de moeite waard. Het zijn ook leuke plekken en heel erg in trek om te verblijven bij gezinnen. Het is hier allemaal wat kleinschaliger en de stranden zijn mooier dan bij Kos-Stad. Je vindt er alleen geen boulevard, maar wel wat leuke winkels en restaurantjes.

Wat ook leuk is om een bezoek aan te brengen als je op Kos bent, is aan het bergdorp Zia. Zia is een kleurrijk dorp met veel gezellige souvenirwinkeltjes, restaurants en tavernes. Hier komen veel toeristen voor een dagje naar toe. In Zia kan je helemaal naar boven wandelen naar het mooie kerkje. Je komt dan langs het restaurant/terras van “De Watermolen”. Hier kun je huisgemaakte “lemonade” drinken (vers gemaakt citroen/limoensap). Er is een oude watermolen en de zaak is mooi gedecoreerd, helemaal in Griekse stijl. Ook is het uitzicht van hierboven prachtig.

Al met al is Kos een zeer veelzijdig eiland geschikt voor elke doelgroep. Stelletjes, gezinnen en natuurlijk niet te vergeten degene die houden van veel drukte en uitgaan. Deze laatste kunnen hun hart ophalen in Kos-Stad en Kardamena. Kos heeft mijn hart gestolen, en na twee keer daar geweest te zijn, verwacht ik zeker nog een keer een bezoek te brengen aan dit fantastische eiland!