Kroatische juweeltjes aan de Adriatische zee

Posted door

De nieuwe hotspot van Kroatië is het eiland Brač. Ik heb deze verrassende nieuwe bestemming voor u mogen ontdekken. Brač is één van de meest zonrijke plekjes van Kroatië met schilderachtige plaatsjes en het wereldberoemde zandstrand van Zlatni Rat. De eilandbewoners zijn vriendelijk en de natuur prachtig. En tevens een ideale bestemming voor wie houdt van goede wijn, zelfgemaakte olijfolie en heerlijke hapjes.

Op Brač verblijven we in het gezellige kustplaatsje Bol aan de zuidkant van het eiland. Hier bevindt zich een van de mooiste stranden van de wereld Zlatni Rat, ook wel de Gouden Hoorn genoemd vanwege de vorm. Het is hier heerlijk relaxen op het witte kiezelstrand of bij een van de stand barretjes. Rondom de haven en in de kleine straatjes in het centrum van Bol zijn voldoende restaurantjes, terrasjes en winkeltjes. Volop gezelligheid dus. Aan de boulevard ligt ook de Stina Winery. Hier krijgen we een rondleiding en uitleg over het wijnproces. We sluiten uiteraard af met een wijnproeverij met heerlijke hapjes.

 

De volgende ochtend gaan we het eiland verkennen. We starten in het havenplaatsje Pucisca. Het belangrijkste product van Brač is witte steen. Deze is gebruikt voor vele bekende bouwwerken waaronder het witte huis in Washington. In Pucisca staat de enige Stonemason school van het land. Deze is open voor bezoekers en je ziet hier hoe de studenten de steen bewerken.

We rijden door naar Postira, een charmant vissersplaatsje met azuurblauwe baaitjes, ronddobberende bootjes, authentieke huisjes en een paar kleine restaurantjes. Leuk om hier even door de straatjes te lopen en het lokale sfeertje te proeven.

Behalve witte steen is ook olijfolie een typisch product van Brač. In het bergdorpje Skrip bezoeken we het olijfoliemuseum. Dit wordt gerund door een vriendelijke familie. Beneden in piepkleine huisje leggen ze ons uit hoe vroeger de olijfolie werd gemaakt. Op de bovenverdieping staat een heerlijke huisgemaakte lunch met een wijntje voor ons klaar.

Even verderop ligt Supetar. Vanuit deze havenplaats vertrekken de boten naar het vasteland. Langs de kade is een promenade met eettentjes en winkeltjes. Rondom Supetar zijn ook weer prachtige stranden te vinden.

We sluiten de dag af op het hoogste punt van het eiland Vidova Gora. Op een hoogte van 778 meter heb je een prachtig uitzicht over de Adriatische zee, het eiland Hvar en het strand van Zlatni Rat.

De volgende ochtend gaan we al vroeg op pad om in de haven van Bol op een bootje te stappen naar buureiland Hvar. Hvar is trendy, levendig en erg geliefd bij de jetset. Leuk om een paar dagen op dit eiland te verblijven of voor een dagtocht. Ontdek de smalle straatjes van Hvar stad en ga lekker eten in één van de restaurantjes bij de haven.

Vanuit Supetar nemen we de ferry naar Split. Hier is het heerlijk flaneren over de brede en autovrije Riva boulevard en struinen over markten en door de oude en kleine straatjes. Het paleis van Diocletianus vormt het hart van de stad. Je kunt een rondleiding boeken door de kelders en gewelven van het paleis. Voor een mooi uitzicht over de stad beklim je Marjan Hill.

Op een uurtje rijden vanaf Split ligt Krka Nationaal Park. Het park is een aaneenschakeling van bossen, kloven en talloze grote en kleine watervallen waar je kunt wandelen, zwemmen en boottochtjes kunt maken. Vanwege de drukte in het park is het aan te raden om vroeg in de ochtend te gaan.

Hiermee eindigt mijn reis naar Kroatië. De combinatie van  Brač, Hvar en Split is hele leuke manier om de diversiteit van midden Kroatië te ontdekken en biedt een goede mix van natuur, cultuur en strand. Ik zeg doen!