Deze bestemming stond heel hoog op mijn verlanglijstje en eindelijk was het zover! Na een zeer strenge incheckprocedure op Schiphol vertrok ik naar Tel Aviv. Een moderne stad die ook voor een stedentrip erg in trek is. We maken een rondrit door de stad en door het oude Jaffa. Dit is een oude havenstad en vroeger was de streek om Jaffa bekend om de sinaasappelplantages.
De volgende dag rijden we langs de kust naar het Noorden. Via de badplaats Netanya en Caesarea rijden we naar de stad Haifa waar we overnachten. Caesarea was eens de Romeinse hoofdstad van Judea. Veel opgravingen zijn daar nog te bezichtigen.
Haifa is een sfeervolle havenstad met mooi aangelegde tuinen, schilderachtige straatjes en de bekende Wereldtempel van Bahai. Een wit gebouw met een schitterende gouden koepel.
We vervolgen onze rit naar Acco. Dit is een kruisvaarders stad. Daar wandelen we door de stad, de Karavanserai en de haven. De Karavanserai, ook wel Khans genoemd. Op de begane grond stallen voor de kamelen en daarboven de ruimtes waar de handelaren zelf verbleven.
Vanuit daar rijden we naar het Meer van Tiberias. Om daar 2 nachten in een kibboets te slapen. Onderweg bezoeken we het huis van Petrus in Capernaum.
Een kibboets is van oorsprong een boerenbedrijf, gelegen in een rustige en landelijke omgeving. Enkele Israëliërs wonen nu nog in een kibboets. Ze werken in alles samen. Een aantal van deze kibboets en zijn opengesteld voor toeristen. Tegenwoordig zijn ze wel wat gemoderniseerd en uitgebreid.
Na een rustige nacht in de kibboets gaan we op weg naar Yardenit, een plek aan de rivier Jordaan. Een plek die mooi gelegen is en waar mensen zich laten dopen. Bijzondere plek om te bezoeken.
Beth Shean staat nu op het programma, we bezoeken daar de Romeinse opgravingen. Opgravingen van de Romeins/Byantijnse stad Skythopolis.
Voor mij het hoogtepunt van de reis, ons bezoek aan Jerusalem. Vanaf de Olijfberg heb je een geweldig uitzicht over Jerusalem. Met onze gids lopen we door de oude stad. Het grootste deel van de inwoners is Joods, ruim een derde van de inwoners zijn Moslim en een kleine groep mensen zijn Christenen. De Klaagmuur is de heiligste plaats voor de joden en symboliseert het eeuwenlange verlangen naar een staat, waarin het geloof aan Jahwe centraal staat. Het is het Joodse symbool bij uitstek geworden. Symbool van het lijden van het Joodse volk, maar tegelijk de belofte van herstel. Mensen schrijven verzoeken en gebeden op een briefje en stoppen dit in de voegen van de muren. Veel mensen zullen de rug niet keren naar de muur en als ze vertrekken lopen ze achteruit van de muur af.
De oude ommuurde stad bestaat uit vier etnische wijken: een islamitische wijk, een christelijke wijk, een joodse wijk en een Armeense wijk. Wij hebben de Kruisweg, Via Dolorosa, gelopen. De Kruisweg in Jeruzalem is de route die Jezus Christus 2000 jaar geleden na zijn veroordeling liep.
De Menora is een zevenarmige kandelaar, die gemaakt werd uit massief goud. Het is het symbool voor het Hebreeuwse volk en een van de oudste symbolen voor het Jodendom.
Indrukwekkend is het bezoek aan Yad Vashem, het Holocaust museum.
Israël is een geweldig land om doorheen te reizen. Overal waar je kijkt ligt geschiedenis op je te wachten. Veel Bijbelse geschiedenis natuurlijk, maar daarnaast heb je ook de wereldstad Tel Aviv, met prachtige stranden. Of de badplaats Eilat. Maar de natuur is ook zeer divers en verrassend. Deze reis was geweldig